NavMenu

AD Planinka zainteresovana za Kuršumlijsku banju

Izvor: Beta Četvrtak, 31.08.2017. 16:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Veronika Kovalenko/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u četvrtak (31. avgusta 2017. godine) da je rukovodstvo turističkog preduzeća iz Kuršumlije AD Planinka zainteresovano da uloži i pokrene turizam u Kuršumlijskoj banji i da će im Vlada ukazati poverenje i pomoći u toj nameri.

Ljajić je tokom obilaska kuršumlijskog kraja rekao da je rukovodstvo Planinke, koja sada veoma uspešno gazduje Prolom i Lukovskom banjom, izrazilo zainteresovanost da preuzme i Kuršumlijsku banju, jednu od najlepših a nekad i najposećenijih srpskih banja.

- Veoma brzo ćemo reaktivirati razgovore između Vlade i Planinke započete još prošle godine jer ono što je dobro ne treba menjati - kazao je Ljajić i dodao da se Planinka pokazala kao dobar domaćin koji zna kako se upravlja banjama.

On je istakao da, iako je već godinu dana otvoren poziv investitorima, niko od stranaca nije pokazao zainteresovanost da ulaže u Kuršumlijsku banju.

- Interes Vlade je da se ovo strateški važno područje oživi i da se pokrene turizam i hotelijerstvo i u Kuršumlijskoj banji, zaposli ljude i ekonomski oživi jedan od najsiromašnijih krajeva Srbije - istakao je Ljajić.

Kuršumliska banja je prestala da radi 2000. godine sa zatvaranjem tada najsavremenijeg medicinskog stacionara, banjskog Rehabilitacionog centra a turisti su ovde potpuno prestali da dolaze nekoliko godina kasnije kada je van upotrebe stavljen i put dug 12 kilometara od Kuršumlije do banje.


Kuršumlijska banja je danas gotovo pusta jer ne samo da su je napustili turisti već i njeni žitelji koji su u svojim kućama nekad primali banjske goste i od toga živeli. Sredinom prošlog veka to je bila jedna od najposećenijih i najlepših banja u Srbiji sa lekovitom termalnom vodom koja je uspešno pomagala u lečenju reumatskih, kožnih i bolesti ženskih reproduktivnih organa.

Godišnje je posećivalo na hiljade domaćih i starnih gostiju, a autobuski prevoznik Niš eksperes imao je redovnu liniju dva puta dnevno na relaciji Niš-Kuršumlija-Kuršumlijska banja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.