NavMenu

Da li će proraditi fabrika Herbogal u Svrljigu? - Rusi zainteresovani, čeka se dogovor Srbije i Slovenije

Izvor: RTS Utorak, 15.08.2017. 15:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/ratmaner)Ilustracija
Mala nerazvijena opština Svrljig godinama pokušava da jednu od nekada najjačih fabrika u tom kraju za preradu bilja i šumskih plodova, Herbogal, ponovo oživi. Najveći problem je vlasnička struktura tih pogona, vrednih oko pola miliona evra, jer na njih pravo polaže slovenačka KRKA iz Novog Mesta, koja je tu fabriku za svoje potrebe gradila osamdesetih godina.

Pre dvadeset godina u slovanackoj fabrici u Svrljigu izvozilo se u Ameriku i EU - od živih puževa, preko pečuraka, lekovitog bilja do semenki od bundeve koje su kupovali Španci.

- Sirovina je iz cele Jugoslavije dolazila ovde. Imali smo prestavnike u Bosni, u Konjicu i Sarajevu, u Makedoniji... - kaže Vekoslav Mladenović, direktor fabrike Krka u Svrljigu.

Posle raspada Jugoslavije, uredbom naše Vlade, fabrika je pod drugim nazivom radila još 15 godina. Izvozilo se i smrzunuto voće, proizvodili biljni šamponi, kupke, pa čak i lekovi. Godine 2004. tadašnji Herbogal odlazi u prvi stečaj koji je obustavljen zbog tužbe Slovenaca.

U ovoj fabrici u Svrljigu nekada je radilo 85 ljudi, u sezoni 200. Paučine ima, jer fabrika ne radi 16 godina. Ono što je najvažnije je da je imovina sačuvana i da bi proizvodnja mogla da počne za mesec dana. Sada je vlasništvu Fonda za zdravstveno osiguranje Srbije iako je Slovenija potražuje u procesu sukcesije.

- Država mora da se opredeli da li će da zadrži ovaj objekat i dati nekom na korišćenje iz slične delatnosti ili će dozvoliti da se preko Trgovinskog suda objekat proda - kaže Nebojša Živić, poslednji stečajni upravnik.


- To bi za nas značilo zapošljavanje 50 do 60 ljudi, oslobađanje prostora, ali možda i početak proizvodnje lekova, jer imamo u tom pogonu tabletaru - kaže Milija Miletić, iz skupštine opštine Svrljig.

Pokušavalo se i sa zbratimljenom opštinom Šentjernej koja je posredovala do Krke.

- Problem Krke u Svrljigu je problem državnih institucija i to se mora rešavati na nivou država. Svrljigu treba pomoć - kaže Franc Hudoklin, bivši župan Šentjerneja - Slovenija.

Rusi su, kako prenosi RTS, zainteresovani za ove pogone, ali će izgleda morati da sačekaju dogovor Srbije i Slovenije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.