Izvor: eKapija | Petak, 21.07.2017.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Majdanpek uređuje okolinu Rajkove pećine - U planu izgradnja Centra za posetioce i obnova parka (FOTO)

Idejno rešenje uređenja prilaza Rajkovoj pećini
Rajkova pećina, na samo 2,5 kilometara od Majdanpeka, predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija ovog kraja. Unutrašnjost pećine rekonstruisana je pre nekoliko godina, a u narednom periodu planirano je i uređenje njene okoline. Opština Majdanpek je, u okviru projekta Miracle Caves, usvojila idejno rešenje uređenja platoa ispred Rajkove pećine.

- U narednoj fazi, preostaje da se urede pravno-imovinski odnosi, kako bi se pristupilo izradi preostale tehničke dokumentacije i pokrenuli radovi - objašanjavaju za eKapiju u Turističkoj organizaciji Majdanpek, pojašnjavajući da zemljište oko pećine pripada Srbijašumama.

Idejnim rešenjem, kojim je obuvaćeno oko 9.000 m2, predviđeno je uređenje parka i okoline, kao i izgradnja Centra za posetioce. Procenjena vrednost radova po tehničkoj dokumentaciji je 271.000 EUR.

- Planovi Opštine Majdanpek su da se u narednim mesecima završi tehnička dokumentacija, koja će poslužiti za konkurisanje za sredstva, kod domaćih i inostranih fondova - navode sagovornici eKapije.

Obnova prilaza predstavlja nastavak uređenja Rajkove pećine, u okviru projekta "Čudesna priroda - izgradnja kapaciteta u turizmu", koji finansiraju Opština Majdanpek, Evropska unija i Austrijska razvojna agencija. Uređenje unutrašnjosti Rajkove pećine završeno je u avgustu 2014. godine, a kompanije VMS iz Beograda radila je projekat ove rekonstrukcije.

- Imali smo zadatak da obnovimo jednu od najlepsih pećina u Srbiji. To je bio interesantan i izazovan projekat, u okviru koga je probijen prolaz između dva dela pećine, tako da je umesto ranijih 700 metara, sada za turistički obilazak na raspolaganju ruta od 1.400 metara. Projekat je omogućio da obilazak Rajkove pećine bude mnogo komforniji i lepši, a pre svega sigurniji za posetioce - objašnjava Siniša Matic, direktor i vlasnik kompanije VMS iz Beograda.

Tokom uređenja, u pećini je završena rekonstrukcija elektro instalacija, osvetljenja (LED rasveta) i sistema obezbeđenja. Nabavljen je bežični audio sistem za turiste i lokalni telefonski sistem u samoj pećini, radi dodatnog obezbeđenja turista. Vrednost te investicije iznosila je 520.000 EUR.

Rajkova pećina
Rajkovu pećinu u stručnoj literaturu po prvi put pominje čuveni geograf Jovan Cvijić, 1894. godine. On je istražio rečni pećinski kanal, od izvora do betonsko-drvene brane, koja se nalazila na 535 metara uzvodno. Ovu "branu", tj. zid od cementa i drva, izgradilo je francusko društvo, koje je eksploatisalo rudnik u Majdanpeku šezdesetih godina XIX veka. Za turiste pećina je otvorena 12. septembra 1975. godine, zahvaljujući naporima i radu Rudnika bakra Majdanpek.

Pećina je dobila ime je po hajdučkom harambaši Rajku. Hajduk Rajko je javno držao mehanu, čiji temelji postoje u opustelom naselju, a tajno je hajdukovao pljačkajući putnike. Postoji verovanje da je upravo u pećini sakrio opljačkano blago, koje su mnogi godinama tražili.

Pećina predstavlja izuzetno značajnu speleološku, geomorfološku i turističku retkost i atrakciju. Posebnu lepotu joj daje snežno beli, iskričavi, koralni kalcit, zbog koga je mnogi nazivaju belom kraljicom srpskih pećina.

S.Š.

Pogledajte kako će izgledati okolina Rajkove pećine, kada uređenje bude završeno:

Fotogalerija
Idejno rešenje Rajkove pećine kod Majdanpeka

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.