NavMenu

Rodne kvote i podsticaji za privrednice najbolje mere za osnaživanje žena

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.06.2017. 17:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Oyls/shutterstock.com)Ilustracija
Rodne kvote i podsticaji za privrednice najbolje su mere za osnaživanje žena, ocenjeno je na skupu koji su u četvrtak, 29. juna 2017. godine, organizovali ambasada Izraela i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), u okviru obeležavanja 69. godišnjice nezavisnosti te zemlje i 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Kako je saopšteno iz NALED-a, na okruglom stolu u Somboru - Uloga žena u privredi i društvu, istaknuto je da rodne kvote koje propisuju obavezan broj žena na rukovodećim pozicijama u javnoj upravi i privredi mogu obezbediti rodnu ravnotežu u ekonomskim, političkim i društvenim sferama.

Gradonačelnica Sombora i članica Upravnog odbora NALED-a Dušanka Golubović rekla je da nema kvalitetnog društva bez kvalitetne uloge žene i da je potrebno prilagođavati ulogu žene savremenim uslovima.

- Sombor je pružao snažnu podršku rodnoj ravnopravnosti i nastaviće to da čini, kako iz lokalnog budžeta, tako i putem projekata prekogranične saradnje, posebno usmerenim na žene u ruralnim područjima - istakla je Golubović, navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam rekla je da Izrael podržava viziju društva u kojem žene imaju jednake mogućnosti u izboru profesionalnog puta, koji će im omogućiti da zauzmu vodeće pozicije i popločaju put za bolje društvo.


- Dok žene čine 57,5% zaposlenih u akademskom sektoru, one zauzimaju samo 32,2% menadžerskih pozicija - istakla je Fišer Kam.

Savetnica potpredsednice Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Branka Drašković ocenila je da rodne kvote jesu potrebne i posebno naglasila težak položaj žena na selu.

Kako je saopšteno, za dobar primer podrške nezaposlenim ženama istaknut je program 1.000 žena koji je pokrenulo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa NALED-om.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Iznad prestonice leteo najtiši avion na svetu - Embraer u Beogradu predstavio svoj E195-E2

Najnoviji avion kompanije Embraer E195-E2 juče je u Beogradu imao svoj demonstracioni let kome su prisustvovali predstavnici srpske nacionalne avio-kompanije Air Serbia, Vlade Republike Srbije, avio-industrije i medija. Bila je to prilika da se ključne zainteresovane strane upoznaju sa inovativnim dizajnom, udobnošću i operativnom produktivnošću najsavremenijeg embraer aviona E2. To je najefikasniji i najtiši uskotrupni avion na svetu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.