NavMenu

Dragan Đurić, predsednik Poslovnog sistema "Zekstra Grupa" iz Beograda - Biznis se gradi dugoročno

Izvor: Limes press Sreda, 02.07.2008. 22:15
Komentari
Podeli

(Foto: Zekstra grupa)

Kompanija "Zekstra" spada u grupu onih preduzeća koja zaista mogu biti školski primer kako se upornim i dobro organizovanim radom mogu postići vrhunski poslovni rezultati. Dragan Đurić, vlasnik "Zekstre", spada u grupu onih preduzetnika i menadžera koji mnogo ne priča, ali deluje praktično, znalački organizuje posao, ima njuh za dobar biznis, pa rezultati ne izostaju. Priča o kompaniji "Zekstra" je istovremeno i sasvim lična priča Dragana Đurića. To je, kako kažu, i istorija uspeha, ostvarivanog korak po korak. A priča, u stvari, počinje daleke 1978. godine sa radom u maloj zanatskoj radnji u običnoj garaži i to sa samo dva zaposlena radnika.Tamo je bez ičije pomoći sa studentskim džeparcem i sa nešto pozajmljenog novca započeo posao, radila se industrijska plastika za velike sisteme, a od 1983. godine dečiji konfekcijski program, da bi se potom došloi do odela, kao najznačajnijeg artikla modne industrije.

Kada počinje, tako da kažemo, ozbiljniji razvoj "Zekstre"?

U složenije poslove ulazimo 1991. godine i počinjemo samostalnu proizvodnju muške i ženske konfekcije vrhunskog dizajna i kvaliteta te širimo maloprodajnu mrežu. Pored toga, formiramo specijalizovani kreativni atelje, a uz to kupujemo elitne objekte po čitavoj Srbiji i time obezbeđujemo dugoročnu sigurnost poslovanja. Time se naš posao širi iz Beograda ka ostalim gradovima Srbije. Kao vrhunac toga je, svakako, velika težnja ka evropskom uspehu, a potvrda toga je dobijanje zastupništva "Disela" i "Max mare". Kako bismo svoju proizvodnju digli na još viši nivo, sarađujemo sa čuvenim svetskim firmama visoke mode "Genny" i "Byblos". Za proizvodnju materijale uvozimo od ekskluzivnih italijanskih proizvođača, kao što su "Lanerossi" i "Picci", ali uvek vodeći računa o kvalitetu, kome je kod nas sve podređeno. Misija, zapravo, našeg celokupnog dosadašnjeg rada i razvoja jeste da razvijemo i usavršimo proizvod koji će stilski i funkcionalno zadovoljiti potrebe poslovne žene i poslovnog muškarca u njihovom svakodnevnom i svečanom oblačenju. Iskustvo stečeno na ovom polju tokom niza godina, kao i ostvareni kontakti sa kupcima, koristimo za pronalaženje najboljeg odnosa cene i kvaliteta.


Na putu razvoja uzeli ste značajno učešće u privatizaciji srpskih preduzeća?

Da, "Zekstra" je uzela značajno učešće u privatizaciji srpskih preduzeća. Novosadski "Novitet" je kupljen 2001. godine, za 2,6 miliona evra. Prvi do nas pretendent na ovo preduzeće je davao 350.000 evra. Mi smi, znači, dali sedam puta više od njega, dali smo i nismo se pokajali. Nakon ove akvizicije, kupljena su Beogradska knjižarska preduzeća "Šumadija" i "Savremena", kao i izdavačko preduzeće "Nolit". Kupljen je i Veterinarski zavod "Zemun", kao i fabrika jestivog ulja u Gradištu. "Zekstra Grupa" trenutno zapošljava 3.000 radnika. Smatramo da smo zaokružili naš poslovni i proizvodni ciklus, tako da ćemo u narednom periodu više da rastemo vertikalno nego horizontalno. U kupljena preduzeća smo uložili značajna sredstva, podižući proizvodnju i ukupno poslovanje na jedan znatno viši nivo. Od investicija realizovanih samo u ovoj godini, pomenuo bih ulaganje oko 1,5 miliona evra u matično preduzeće "Zekstru", dok smo u Veterinarski zavod "Zemun" uložili oko osam miliona evra.

Ako govorimo o privatizaciji preduzeća i o poboljšanju njihovog poslovanja, tvrdim da oni koji hoće, znaju i umeju da rade, mogu da pokrenu svaki poslovni sistem, odnosno svako posrnulo preduzeće. Treba imatio samo dobar odnos prema radu i nije bitno u kakvom je stanju firma. Najvažnije je znati kako uposliti ovakve firme.Treba naviknuti ljude da rade. Ja tvrdim da država hoće da pomogne, da se u poslednje vreme daju razvojni krediti. Naravno, treba znati pravilno upotrebiti te kredite. Oni koji traže kredite moraju imati valjane programe koji moraju biti profitabilni, odnosno moraju imati prave ljude na pravom mestu. Ljudi koji nisu za napredak, moraju biti na drugim mestima.


Zastupate više svetski poznatih brendova?

U trenutku kada je "Diesel" postao lider svetske ponude na polju proizvodnje džinsa i garderobe za mlade, mi smo 1998. dobili pravo generalnog zastupništva za prostoru Srbije i Crne Gore. Iste godine smo, u želji da našim pripadnicama lepšeg pola ponudimo ekskluzivnu garderobu svetski poznatih proizvođača, postali zastupnici jednog od najpoznatijih italijanskih proizvođača konfekcije "Max Mare". Sledeći svetski brend je bio "Max&Co". To je strategijski maloprodajni projekat grupe "Max Mara Fashion Group", vodećeg italijanskog proizvođača ženske konfekcije još od 50-ih godina minulog veka. Prva "Max&Co" radnja je otvorena 1986. godine u Italiji. Od tada se "Max&Co" proširio širom sveta, a mi smo ih 2006. doveli u Beograd. Generalni smo zastupnici i modnog brenda "Weekend".

Mi smo sve ove brendove u Srbiji digli na jedan zaista visok nivo. Mi bolje radimo nego u Parizu, Njujorku, ili u Londonu. Kao što planski pristupamo celokupnom poslovanju, tako isto pristupamo i pozicioniranju brendova na našem tržištu - postepeno, korak po korak, što na kraju daje izuzetno dobre rezultate. Mi beležimo godišnji rast od 30 odsto, što nekima izgleda neverovatno, no to je realnost našeg poslovanja tokom proteklih nekoliko godina, a tako će biti i u narednim godinama. Generalni smo zastupnici i modnog brenda "Vikend".

Recite nam nešto više o samom brendu "Zekstra"?

Naš brend "Zekstra" sadrži tri modne linije: ZEKSTRA Classic - Muška kolekcija, kolekcija nudi elegantna, poslovna odela vrhunskog kvaliteta, ali i garderobu za svaki dan. U ponudi se nalaze: odela, kaputi, mantili, sakoi, košulje, pantalone od klasičnih do modernih krojeva, ZEKSTRA Classic - Ženska kolekcija, ženstvena, elegantna i moderna linija koja obuhvata sve što je potrebno jednoj savremenoj ženi. Ova linija obuhvata:komplete, kapute, mantile, suknje, pantalone, košulje, bluze. . .ZEKSTRA - Red Carpet kolekcija, kolekcija prati sve aktuelne svetske trendove i namenjena je mladjoj klijenteli. U ovoj kolekciji možete naći sve od kežual garderobe pa do večernjih haljina.

Kojim strateškim pravcima će ići dalje poslovanje i dalji razvoj "Zekstre", odnosno šta se nalazi u temelju strategije budućeg razvoja "Zekstre"?

- Naše osnovno poslovno opredeljenje za naredni period je dalje povećanje preoizvodnje i širenje naše prodajne mreže. Planiramo da pokrijemo kompletno tržište Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Na realizaciji ovog plana uveliko radimo - svakog meseca otvaramo najmanje po dva prodajna objekta. Tokom 2008. godine ćemo otvoriti oko 30 novih prodavnica, tako da ćemo ih imati ukupno 80. U okviru naših strateških planova poslovanja jeste i pojavljivanje na tržištu Rusije i Ukrajine, sa prvim lokalima u Moskvi i Kijevu.

Koje je sve lične osobine i vrline, po Vašem mišljenju, potrebno posedovati da bi neko postao preduzetnik i šta biste kao uspešan preduzetnik poručili i koji savet uputili mladima koji nameravaju da uđu u preduzetničke vode?

Prva i osnovna stvar kada se radi o ovim stvarima jeste da čovek ima smisla za bavljenje privatnim poslom. Čovek mora zatim da bude uporan i istrajan, kao i pošten prema drugima, da razmišlja o ljudima sa kojima radi, da ne zatvara vrata posle svakog razgovora i dogovora. Moraju se graditi odnosi poverenja i uzajamnog poštovanja. Ovo su nužne stvari za dugoročno poslovanje i za dugoročan opstanak na preduzetničkoj sceni. Ko god je pravio biznis bez komponente dugoročnosti, nije uspeo. Mora se razmišljati na duge staze.

Mladi su skloni da olako shvataju preduzetništvo i zasnivanje samostalnog posla. Moraju da shvate da je preduzetništvo budućnost, da više nema društvenih i državnih firmi. Mladi moraju da razmišljaju da završe fakultete, da nauče strane jezike. Danas bez znanja stranih jezika nema biznisa. Naši mladi olako shvataju život - misle da se život uči u kafićima. Ne uči se tu, toga na Zapadu nema. Tamo se mnogo radi. Ja sam takođe jako puno radio, mislim da je moje prosečno radno vreme od kada sam počeo samostalno da radim - 16 sati. Mi, bez sumnje, imamo dosta uspešnih mladih menadžera i preduzetnika, što je za svaku pohvalu, ali se mora menjati psihologija mlade populacije.

izvor : "Uspešni preduzetnici i menadžeri Srbije - prvih 100"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.