NavMenu

Rešenja za banje širom Srbije godinama samo na papiru - Glavni problem vlasnički odnosi

Izvor: Novosti Ponedeljak, 19.06.2017. 10:50
Komentari
Podeli
Zapušteni, urušeni i propali objekti u nekim našim banjskim centrima tužna su slika urušenog srpskog turističkog potencijala. Višegodišnji nerešeni odnosi na relaciji PIO fond, RFZO i lokalni "moćnici" po mnogima su osnovni razlog što mnogi zdravstveni i rekreativni centri ne rade. A stručnjaci upozoravaju da svakim danom ovi objekti državu koštaju milione.

Rehabilitacioni centar Zlatar u Novoj Varoši, koji ne radi već godinama, samo je jedan od sumornih primera propadanja. Mesto gde su se lečili i oporavljali kardiovaskularni bolesnici, ali i građani koji su dolazili na rehabilitaciju, teško da bi mogao još koju godinu da izdrži na svojim temeljima. Objekat je u vlasništvu PIO fonda, a zasad nema odgovora na pitanje koja je njegova sudbina.

- Podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju na konstantan gubitak ležaja u banjama Srbije - ističe Vladan Vešković, generalni sekretar Udruženja banja Srbije.

- Samo u periodu od 2008. do 2015. godine naše banje su izgubile 17.300 ležaja, ili oko 43%. Razlozi su različiti, od neuspešne privatizacije do nezainteresovanosti investitora da novoizgrađene hotele stave u funkciju. Tako su zaboravljene Kuršumlijska, Niška, Mataruška, Bogutovačka, Jošanička, Gamzigradska, Vranjska Banja...

Kako objašnjava Vešković, izgubljenih milion noćenja, koja su mogla da budu ostvarena od 2008, donelo je i gubitak prihoda od oko 3,2 milijarde dinara, a lokalne samouprave su ostale bez boravišne takse u iznosu od oko 60 miliona dinara.


Inače, većina zapuštenih objekata nalazi se u državnom vlasništvu. Među njima su i Specijalna bolnica za rehabilitaciju Žubor u Kuršumlijskoj banji, koja je u vlasništvu Fonda PIO, Specijalna bolnica Zlatar (Fond PIO), završeni hotel u Jošaničkoj banji koji nikada nije otvoren, a čiji je vlasnik Fond PIO i hoteli Železničar u Vranjskoj i Vrnjačkoj Banji (Želturist).

Predsednik Udruženja hotelijera Srbije Tomislav Momirović kaže da je na primeru banja izgubljeno na hiljade radnih mesta, dok biznismen Miroljub Aleksić, vlasnik grupacije u čijem sastavu posluje nekoliko hotela, smatra da nadležni moraju da definišu sudbinu svih tih objekata i da oroče do kada i na koji način to treba da se završi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.