NavMenu

Odobrena četiri zahteva za zakup oranica na 30 godina - Na državnom zemljištu prave rakiju, sirće i čips od jabuke

Izvor: Novosti Utorak, 30.05.2017. 11:17
Komentari
Podeli
(Foto: Paula Cobleigh/shutterstock.com)
Komisija nadležna za odobravanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta po osnovu investicija na period od 30 godina odobrila je do sada četiri zahteva, a odobrene investicije predviđaju izgradnju prerađivačkih kapaciteta za voće i zapošljavanje 65 ljudi.

Ukupna vrednost odobrenih investicija je blizu 7,4 mil EUR na površini od 323 hektara, a predviđeno je i angažovanje oko 200 sezonskih radnika.

Komisija je odbila skoro 50 pristiglih zahteva za zakup poljoprivrednog zemljišta na 30 godina.

Među prvim odobrenim zakupima je zahtev Vinarije Levač iz Rekovca koja je aplicirala sa investicijom vrednom 1,6 mil EUR i koja predviđa ulaganje u proizvodnju čipsa od jabuke, vina, rakije, sirćeta od jabuke, kao i podizanje zasada jabuke na površini od 30 hektara, a planiraju da zaposle 15 radnika.

Investicije su odobrene i za projekat Jakuma iz Umčara, koji predviđa ulaganje u proizvodnju čipsa od jabuke i zasade tog voća na površini od 73 hektara, a vrednost investicije je procenjena na skoro 3 mil EUR i predviđa zapošljavanje 20 ljudi, kao i angažovanje značajnog broja sezonskih radnika.

Kompaniji Geneza iz Kanjiže odobrena je investicija od 2,4 mil EUR za ulaganje u procesnu opremu i sušaru za preradu voća na površini od oko 190 hektara, a posao će dobiti 20 novih radnika.

Investicija je odobrena i firmi Microtri iz Beograda za proizvodnju čipsa od jabuke i za podizanje zasada jabuke na površini od 30 hektara, a predviđa ulaganje od 650.000 EUR i otvaranje 10 novih radnih mesta.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine objavilo je sredinom februara ove godine javni poziv za zakup državnog zemljišta, na period od 30 godina, za investicije u oblasti prerađivačke industrije, ali i stočarstva koje u sebi imaju uključen i razvoj genetike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti pre, a šta posle treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savetuje Novaka Đokovića.
Teniser se 2010. odrekao glutena, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice, kinoa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.