NavMenu

U Kragujevcu predstavljen novi fiat 500L (FOTO)

Izvor: RTS Četvrtak, 25.05.2017. 11:46
Komentari
Podeli
U fabrici automobila u Kragujevcu promovisan je novi, restilizovani model fiat 500L, čija je komercijalna proizvodnja zvanično počela danas, a moći će da se kupi već u julu.

Prezentaciji novog modela u Kragujevcu prisustvovali su premijer Aleksandar Vučić, ministri Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović i izvršni direktor Fiat grupe za Evropu, Bliski istok i Afriku Alfredo Altavilam koji je istakao da će uskoro sa proizvodne trake izaći prva komercijalna jedinica novog modela fiat 500L.

On je dodao i da je model 500L najbolje prodavani višesvrsni automobil na srpskom tržištu i u Evropi.

- Novi fiat 500L predstavlja naslednika najbolje prodavanog malog višenamenskog vozila u Evropi i predodređen je da obnovi i nastavi njegov uspeh. Ponosni smo na to što možemo da kažemo da je postignut ambiciozni plan da fabrika u Kragujevcu ponovo bude centar proizvodnih aktivnosti. Imali smo jake temelje za dobar start. Kragujevac je obezbedio kvalifikovanu radnu snagu i jaku industrijsku podršku, a Vlada Srbije je bila posvećeni partner dok je FCA grupacija donela svoje bogato globalno znanje, resurse i omogućila pristup tržištima - istakao je Altavila.

Aleksandar Vučić rekao je da veruje da će tri verzije novog modela (Urban, Cross, Wagon) pronaći svoj put do tržišta i istako da poslovanje Fiata čini 3% srpskog BDP-a i gotovo 8% ukupnog izvoza.

- Nastavljamo da se borimo za izvoz fiata na rusko tržište i verujemo da ćemo to da završimo pre kraja ove godine - dodao je premijer.

Naslednik fiat 500L još je praktičniji i tehnološki savršeniji. Modernizovani su prednji deo i enterijer, a redizajnom je obuhvaćen i produženi 500L sa sedam sedišta i prodavaće se pod nazivom 500L vagon.

Novi fiat dostupan je u deset pastelnih ili metalik boja sa tri vrste krova. Unutrašnjost je takođe potpuno nova, počev od instrument table, a vozači će imati na raspolaganju digitalni displej sa paketom korisnih informacija.

Prodaja novih modela počinje u julu, a u Fiatu kažu da će cena zavisiti od opreme i motora. Veruju da će fiat 500L biti dostupan i domaćim kupcima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uveren je da će sa Fiatom biti produžen ugovor nakon njegovog isteka.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što sa Fijatom 31. decembra 2018. ističe ugovor, šta će biti posle toga i da li će vlada u međuvremenu potpisati novi ugovor, Vučić je istakao da će Vlada Srbije vredno raditi na tome da se to dogodi.

Podsetimo, serijska proizvodnja fiat 500L je počela u Kragujevcu 2012. godine. Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije između italijanskog Fiata i države Srbije potpisan je 29. septembra 2008. godine, po kome proizvođač automobila iz Torina ima 67%, a naša država 33% vlasničkog udela.

FCA je vodeći srpski izvoznik sa preko milijardu evra ostvarenih u 2016. U kragujevačku fabriku je do sada investirano više od 1,3 mlrd EUR, od čega više od 1 mlrd u nabavku najsavremenije opreme za proizvodnju.



Fotogalerija
Predstavljanje novog modela fiat 500L
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.