NavMenu

Opportunity banka odobrila preduzetnicima i MSP više od 56 mil EUR kredita - uskoro potrošački krediti i za stanovništvo

Izvor: Tanjug Četvrtak, 29.05.2008. 11:42
Komentari
Podeli

Opportunity banka iz Novog Sada u poslednje dve godine isplatila je više od 1.000 start up kredita, u iznosu koji premašuje 4 mil EUR, izjavio je glavni operativni direktor Vladimir Vukotić.

Vukotić je na konferenciji za novinare rekao da je ta banka od osnivanja 2002. godine do sada odobrila na ime kredita preduzetnicima i MSP više od 56 mil EUR, od čega 46% u poslednjih godinu dana, od kada je iz štedionice prerasla u banku.

On je napomenuo da je tim kreditima omogućeno otvaranje 5.000 novih radnih mesta, kao i održavanje 10.000 postojećih, i dodao da je Opportunity banka do sada kredite odobravala isključivo poslovnim ljudima, ali ne i građanstvu.

Banka je građanima, pre svega, omogućavala štednju, tako da je u poslednjih godinu dana prikupljeno oko 10 mil EUR nove štednje, uz kamatnu stopu od 7,4% godišnje na oročena sredstva.

Do kraja godine planirano je da počne i odobravanje potrošačkih kredita za stanovništvo, a banka će uvesti i neke nove proizvode, kao što su overdraft za poslovne klijente, bankarske garancije, platne kartice, bankomati i doznake.

Generalni direktor banke Stjuart Vajt (Stuart White) podsetio je da je ta banka osnovana 2002. kao štedionica, a prvi donator je bila američka agencija USAID sa milion dolara, koja je i sada glavni partner.

USAID je od 2001. godine organizaciji "Opportunity International" dodelio 11,96 mil USD s ciljem da se osnuje banka.

Ona danas posluje u 28 zemalja, raspolaže ukupnom aktivom od 849 mil USD i ima 1.121.768 klijenata.

Akcionari novosadske banke su "Opportunity Transformation Ivestments", EBRD, holandska finansijska isntitucija HMO i holandski "Oiko Credit".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.