NavMenu

Zašto turističke agencije ne koriste milion evra stimulacije - Uskoro nova uredba o povraćaju novca za one koji dovode strane goste

Izvor: Novosti Nedelja, 09.04.2017. 08:24
Komentari
Podeli
(Foto: zeljkodan/shutterstock.com)
Od 53 zahteva koja je poslalo 18 turističkih agencija za povraćaj novca zbog dovođenja stranih turista, Ministarstvo turizma je odobrilo i isplatilo svega tri, a razlog je nepotpuna dokumentacija.

Nažalost, iako je Uredba o podsticaju privrede o dovođenju stranih turista pisana s predstavnicima turističkih agencija, praksa je pokazala da naši ljudi nisu dovoljno ažurni kada treba prikupljati dokumentaciju. Ipak, u Ministarstvu turizma kažu da je pilot-projekat mnogima "otvorio oči" i da se čekaju predlozi strukovnih udruženja kako bi se na vreme pripremili i bolje iskoristili finansijski podsticaji.

- Agencije ne treba da odustanu, već da svi izvučemo pouku i pokušamo ponovo - kaže Renata Pindžo, pomoćnica ministra turizma.

- Uredba o podsticaju dovođenja stranih turista pisana je u saradnji sa sva tri strukovna udruženja - YUTA, ATAS i ANTAS.

- Tražili smo od privrede da kaže šta želi, a naš zahtev je bio da se novac dodeljuje za dovođenje turista koji ostaju najmanje tri noći, kako bismo povećali prosek koji iznosi dve i po noći. Hteli smo i da povećamo naplatu PDV-a i prihvatali goste koji su noćili u kategorisanom smeštaju, što podrazumeva ne samo hotele, već i privatni smeštaj.

Za ovo je bilo izdvojeno milion evra iz budžeta. Agencije su imale rok od 60 dana od završenog putovanja da podnose zahteve sa unapred propisanom dokumentacijom. Samo su 53 zahteva stigla do komisije.

- Čak i da su svi zahtevi bili odobreni, ukupna stimulisana suma bi iznosila 44.256 EUR, a mi smo namenili milion - ističe Pindžo.

S druge strane, strukovna udruženja uveliko rade na novim predlozima koji bi agencijama olakšali proceduru za dobijanje stimulativnih sredstava. U junu je predviđen novi krug podsticaja.

- Ponudićemo da nas stimulišu i na osnovu deviznog priliva, ili da za određen promet receptivne agencije dobiju besplatan nastup na stranim sajmovima i promociju - naglašava Aleksandar Seničić, direktor YUTA.


- Dokumentacija je bila preobilna, a komisija bi morala da bude fleksibilnija.

Šta je nedostajalo

Najčešći problem bio je nepostojanje ugovora s hotelijerima, prevoznicima, muzejima, ili su ga imali, ali samo na engleskom jeziku. Mnogi ugovori nisu bili zavedeni, niti su imali navedenu cenu. Još jedan problem su bile fakture na kojima nije pisao broj grupe, kako bi se dokazalo da račun ima veze upravo sa tim stranim turistima. Neke agencije su imale izvod iz deviznog priliva ali nisu mogle da dokažu da je to novac od turista.

Probleme su pravili i hotelijeri, koji nisu prijavljivali strane goste, niti su hteli da daju spisak gostiju. Mnogi hoteli još nemaju elektronsku evidenciju nego vode knjige. Tako je, recimo, u Lepenskom viru još u opticaju knjiga gostiju iz 1955. godine, koja je velika i ne može da se fotokopira.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.09.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Bugarska kompanija CERB obaviće remont termoelektrane "Kosovo A"

Projekat remonta druge najveće elektrane na Kosovu dobila je Bugarska centralna energetska remontna baza (CERB) EAD. Remont je u termoelektrani Kosovo A i odvijaće se prema planu modernizacije elektrane. Izvođač radova je energetska kompanija Kosova (KEK Kosovo – Kosovska energetska korporacija). Inače, bugarska kompanija remontovala je turbinu i kotao u bloku A5 Termoelektrane Kosovo, koji je pušten u rad još 1975. godine.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.