Izvor: Tanjug | Četvrtak, 23.03.2017.| 14:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS završio projekat modernizacije rada TENT-a - U sistem za monitoring i upravljanje uloženo 35 miliona švajcarskih franaka

Ilustracija
Ilustracija
EPS je završio projekat modernizacije sistema za monitoring i upravljanje u termoelektrani Nikola Tesla B, kojim je značajno unapređen rad jednog od najvećih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Srbiji.

Ministar energetike Aleksandar Antić je istakao da je taj projekat deo ukupne modernizacije energetskog sistema Srbije.

Antić je kazao da taj projekat kapitalno utiče na stabilnost, efikasnost i održivost TENT-a B, koji je jedan od naših najznačajnijih enegetskih objekata.

Projekat u TENT-u B, vredan oko 35 miliona švajcarskih franaka, realizovan je na osnovu bilateralnog sporazuma Vlade Švajcarske i Vlade Srbije. EPS je u projektu učestvovao sa oko 24 miliona švajcarskih franaka, a donacija Vlade Šavajcarske, od oko 11 miliona švajcarskih franaka, uspešno je realizovana preko Sekretarijata za ekonomske poslove.

Ugradnjom savremene nadzorne i upravljačke opreme obezbeđen je stabilan rad postrojenja sa manje zastoja, što će doneti značajne uštede u potrošnji uglja i unaprediti energetsku efikasnost rada blokova i zaštitu životne sredine.

Složeni projekat modernizacije realizovan je u dve faze sa po tri paketa, u okviru radova na kapitalnom remontu bloka B1 u 2012. godini i bloka B2 u 2016. godini.

Posle završetka kapitalnog remonta bloka B2, u novembru prošle godine, projekat je prošao probni rad i garancijska ispitivanja, čime je dokazano da je postigao ciljeve.

Isporučiocu opreme, kompaniji Siemens, uručen je sertifikat o preuzimanju sistema za monitoring i upravljanje bloka B2, čime je ozvaničen završetak projekta.

Unapređenje sistema nadzora i upravljanja i ostali radovi u okviru kapitalnog remonta povećali su snagu blokova TENT B za ukupno 60 megavata, tako da oba bloka sada imaju snagu od po 650 megavata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.