NavMenu

Pančevo obnavlja Kulturni centar - Za adaptaciju izdvojeno oko 1,2 miliona dinara

Izvor: Politika Petak, 10.03.2017. 12:14
Komentari
Podeli
Pančevo (Foto: pancevo.rs)Pančevo
U narednih godinu dana pančevački Kulturni centar će deo svog programa realizovati u prostoru Svetosavskog doma. Pre nekoliko godina ta zgrada je restitucijom vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Centar, a pre toga je bila kultni prostor za zabavu mladih Pančevaca, poznatija kao Studentski dom. Za ovu adaptaciju biće izdvojeno 1.279.240 dinara sa uračunatim režijskim troškovima. Ideja je, kaže za Politiku Nemanja Rotar, većnik zadužen za kulturu, da se na neki način oživi duh nekada Studentskog, a sada Svetosavskog doma, ali i da se dođe do još jednog prostora, u vremenu kada je restitucijom Kulturni centar izgubio nekoliko lokacija rezervisanih za kulturne sadržaje.

- No, to neće biti kao nekada mesto za igranke, diskoteku ili rok koncerte, ali će i te kako imati svoju svrhu. Tu ćemo useliti festivale, Bijenale umetnosti, filmske projekcije, koncerte, izložbe, tribinske programe, manje, kamerne predstave, Klasik fest… Ako se ovo pokaže kao dobro rešenje, u šta verujemo, možda ćemo napraviti i dugoročniju varijantu zakupa - precizira Rotar.

Ipak, ovo je delom i iznuđen potez jer pre neku godinu Kulturni centar u restituciji izgubio prostor Galerije savremene umetnosti, a slična je i sudbina još nekoliko gradskih lokacija rezervisanih za kulturu. Prinuđen da potraži nove adrese, znatnim ulaganjima otvorena je potpuno obnovljena dvorana Apolo, danas savremeni prostor kulture mladih i Galerija Milorada Bate Mihailovića.

Rotar dodaje da za novi-stari prostor nisu potrebna posebna ulaganja u zgradu, koju je 1884. godine sazidala Srpska crkvena opština, a dve godine kasnije uz nju pridodala i Svetosavski dom, čiji biser je svečana dvorana sa izuzetnom tavanicom koju je oslikao bečki slikar Eduard Klajn. Crkveni dom Sveti Sava, u kom je bila smeštena biblioteka Crkvene opštine i Crkveno pevačko društvo, sa trgovačkim lokalima u prizemlju 1959. godine biva preimenovan u Studentski.

Nije tačno poznato kome je sinula ideja da staro zdanje postane mesto za ples i zabavu modernog vremena, ali je tako bilo. Studentski je tako bio centar okupljanja čitave jedne generacije. U njemu su krajem pedesetih svirali najbolji plesni orkestri u zemlji, sklapala se poznanstva, padali prvi poljupci i bračne ponude. Na dobre svirke dolazili su i Beograđani, te je Studentski tih godina bio i mesto susreta dva grada, ali pre svega epicentar Pančeva. U njega se ulazilo sa strahopoštovanjem, pa iako više nije bio vlasništvo crkve i dalje je služilo narodu. Najbolji orkestri grada, prateći modernu scenu Evrope, svirali su pod njegovim krovom sving, džez i poneki dvanaesterac, kao uvod u kasnije vladajući rokenrol.


Nakon što je Studentski ponovo postao Svetosavski dom, pančevačka Crkvena pravoslavna opština najavljivala je da će u ovaj prostor preseliti stalnu postavku Crkvene galerije koja čuva vrednu kolekciju portreta i predmeta i svoju bogatu biblioteku, ali za sada ta ideja čeka bolja tržišna vremena, kao i ozbiljnija adaptacija zdanja koje ima status spomenika kulture.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.