NavMenu

Prva tranša bespovrathih sredstava za pomoć izvozu od 40 miliona dinara - dodela 9. maja

Izvor: Tanjug Sreda, 07.05.2008. 13:20
Komentari
Podeli

Sektor malih i srednjih preduzeća (MSP) u ukupnom izvozu iz Srbije učestvuje sa nešto manje od polovine, izjavila je danas (7. maj 2008. godine) državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Jasna Matić.

Matićeva je ukazala da se pomoć države tom sektoru povećava iz godine u godinu i najavila dodelu u petak (9. maj 2008. godine) prve tranše bespovratnih sredstava za pomoć izvozu u iznosu od 40 miliona dinara za sto preduzeća.

- Ta preduzeća su najavila izvoz u susedne zemlje, kao i na tržište Evropske unije, a sledeći konkurs će odmah početi, jer nisu sva sredstva podeljena - ukazala je ona na konferenciji o jačanju izvoza MSP koja je organizovana u okviru "TAM i BAS" programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske agencije za razvoj (EAR).

Matićeva je rekla da je ove godine predviđena i kreditna podrška MSP u vrednosti od oko 7 milijardi dinara, koja će se odobravati preduzetnicima u visini od 500.000 do 2,5 miliona dinara, dok početnici mogu da dobiju kredit u visini od 400.000 do 2,4 miliona dinara.

Šef političkog odeljenja delegacije Evropske komisije u Srbiji Esmeralda Ernandez-Aragonez je ocenila da je u Srbiji dobro urađena pravna regulativa vezana za razvoj MSP, ali da je potrebna još veća saradnja vlade sa tim preduzećima, što podrazumeva ubrzano izdavanje dozvola i smanjenje administracije.

Ona je istakla da je Savet Evropske unije kao prioritete naveo primenu Evropske povelje, usvajanje operativne regulative razvoja, kao i izradu strategije razvoja MSP.

Prema njenim rečima, ukupan budžet koji će EU izdvojiti za pomoć srpskim MSP ove godine iznosi 20 milijardi dinara, a daju se u okviru pretpristupne pomoći IPA koja obuhvata ukupno 3,5 mil EUR.

Šef kancelarije EAR u Beogradu Kristof Gofas najavio je da će u okviru "TAM" projekata ove godine biti izdvojeno 8 mil EUR za otvaranje novih radnih mesta u malim i srednjim preduzećima i napomenuo da je do sada za te svrhe već dodeljeno 43 mil EUR.

Direktor "TAM i BAS" programa EBRD Šarlot Salford je objasnila da su "TAM" programi prenošenje znanja menadžera iz razvijenih zemalja na Srbiju, dok je "BAS" savetodavni program usmeren na tržište.

Od 2001. godine kroz "TAM" programe u Srbiju je uloženo 8 mil EUR za 184 projekta od kojih je 70 završeno, a 94 je u toku, dok je za "BAS" programe od 2006. uloženo 583.000 EUR i angažovan je 71 domaći konsultant za 110 projekata.

Ona je dodala da su u međuvremenu od Holandije dobijena i dodatna sredstva od 960.000 EUR na tri godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.