NavMenu

Četvrtina kapaciteta po novoj ECOSE tehnologiji - Uspešna godina za Knauf Insulation, u planu širenje proizvodnje kamene mineralne vune u Surdulici

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.02.2017. 14:41
Komentari
Podeli
Portal eKapija raspisao je konkurs za najbolju investiciju u 2016. godini - Aurea 2017, a u susret novim dobitnicima, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Prošlogodišnji pobednik, kompanija Knauf Insulation, prestižno priznanje ponela je zahvaljujući ulaganjima u surduličku fabriku, gde je nakon temeljnih priprema tokom 2015. godine otpočela proizvodnju kamene mineralne vune po novoj tehnologiji, zasnovanoj na brzo obnovljivim materijama umesto na hemikalijama na bazi nafte. Uvođenjem ECOSE Technology, kompanija se okrenula isključivo korišćenju materijala iz prirode, bez dodatog formaldehida i fenola i to je prvi i jedini takav proizvod na tržištu Srbije i regiona.

Investicija uvođenja ECOSE Technology u fabriku kamene mineralne vune u Surdulici iznosila je 800.000 EUR, a njoj su prethodila mnogobrojna ulaganja koja su fabriku unapredila do tog nivoa da se u njoj može primeniti nova tehnologija. Proizvodnja po novoj tehnologiji počela je u prvim danima 2016. godine.

Tihomir Civkaroski, generalni direktor Knauf Insulation za zemlje Balkana, Kipar i Maltu, kaže u razgovoru za naš portal da su proizvodi sa ECOSE tehnologijom dočekani spremno i sa odobravanjem. Po novoj tehnologiji se zasad u Surdulici proizvodi asortiman takozvanih lakih vuna, koje se upotrebljavaju za izolaciju potkrovlja, pregradnih zidova, ventiliranih fasada i podova, sa tendencijom da se u narednom periodu ceo portfolio prebaci na ovu tehnologiju.

- Naša tržišta su sa ECOSE tehnologijom upoznata još od 2009. godine, kada je ona počela da se primenjuje u staklenoj vuni, koju uvozimo iz naših fabrika u Evropi. Uvođenje ove tehnologije u kamenu vunu je bio još jedan korak napred – ka dostizanju vrhunskih standarda na polju održivosti i zaštite životne sredine. Ako govorimo o proizvedenim kvadratnim metrima, onda je u ECOSE tehnologiji proizvedeno više od četvrtine svih naših proizvoda – ističe Civkaroski.

Kompanija Knauf Insulation u Surdulici proizvodi više od 40.000 tona kamene vune godišnje, a više od polovine izvozi na tržišta u okruženju: Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju, Grčku, Albaniju i Crnu Goru.

Tihomir Civkaroski prima nagradu za investiciju godine Aurea 2016. Nagradu mu uručuje Kori Udovički, tadašnja potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samoupraveTihomir Civkaroski prima nagradu za investiciju godine Aurea 2016. Nagradu mu uručuje Kori Udovički, tadašnja potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave
Kako ističe naš sagovornik, surdulička fabrika je konstantno rasporodata, tražnja za kamenom vunom stalno raste, pa je prošla godina bila izuzetno uspešna za Knauf Insulation.

- Građevinski sektor u Srbiji je pre nekoliko godina krenuo uzlaznom putanjom, tako da je 2016. godina bila veoma uspešna za našu branšu. Pokrenuta je ili nastavljena realizacija velikog broja projekata, kako stambenih blokova, tako i komercijalnih i industrijskih objekata širom zemlje.

U skladu sa ovim, postoji i potreba za širenjem proizvodnih kapaciteta.

- Intenzivno se radi na studiji slučaja koja bi nam obezbedila investiciju za proširenje kapaciteta, jer za tim očigledno ima potrebe. Naročito u Srbiji, gde nove regulative predviđaju sve veću upotrebu negorivih materijala, kakav je i kamena vuna, zbog zaštite od požara – kaže Civkaroski, dodajući da se u surduličkoj fabrici svake godine realizuje neka manja ili veća investicija, kako bi se kvalitet proizvoda podigao na što viši nivo.


- Naša želja je da u skorijoj budućnosti proširimo kapacitet fabrike, što iziskuje značajna sredstva, ali ukoliko se ostvari, to će značiti i upošljavanje dodatnog broja ljudi, kako direktno, tako i kroz mrežu kooperanata.

Knauf Insulation fabrika u SurduliciKnauf Insulation fabrika u Surdulici
Fabrika u Surdulici, inače, prva je u Knauf Insulation grupi otpočela proizvodnju kamene mineralne vune po novoj tehnologiji, a sada joj se pridružuju i druge. Fabrike u Hrvatskoj i Engleskoj su deo svog proizvodnog programa, koji se koristi za izolaciju industrijskih postrojenja, već prebacile na ECOSE tehnologiju, a ispostavilo se, kaže naš sagovornik, da je to bila dobra odluka, pa se može očekivati da uskoro i ostale fabrike u grupi pređu na nov način proizvodnje kamene vune.

Promocija energetske efikasnosti

Uvođenjem ECOSE tehnologije u proizvodnju kamene mineralne vune, Knauf Insulation je dodatno doprineo promociji energetske efikasnosti u zgradarstvu u našoj zemlji. Kao kompanija koja se bavi proizvodnjom izolacionog materijala, Knauf Insulation ulaže velike napore u podizanje svesti tržišta o racionalnoj potrošnji energije, pa je i ova investicija, podseća Civkaroski, došla kao rezultat sistematskog rada u prethodnoj deceniji.

- Najveću "obrazovnu" ulogu, međutim, ovde mora da odigra država – ističe naš sagovornik.

- Od relevantnih ministarstava se očekuju srednjoročne i dugoročne strategije za povećanje energetske efikasnosti u Srbiji, a onda i podsticajne subvencije koje će svakom građaninu omogućiti da i sam poradi na povećanju komfora i energetske efikasnosti svog životnog i radnog prostora.

Proizvodnja u Knauf Insulation fabrici u Surdulici odvija se više od 10 godina, a ukupna vrednost investicija u Srbiji premašuje cifru od 30 mil EUR.

I.B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.