NavMenu

Srpski poljoprivrednici sve više koriste savremene tehnologije - Računar kao poljoprivredna alatka

Izvor: Novosti Nedelja, 22.01.2017. 17:29
Komentari
Podeli
(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Poseta srpskog premijera Aleksandra Vučića Indiji i najava saradnje u sektorima poljoprivrede, ali i informacionih tehnologija, kao i dolaska investitora iz druge najmnogoljudnije zemlje na svetu, sigurno će dodatno dati "vetar u leđa" našim ratarima. Oni već dosta dugo uz traktor, priključne mašine, ambare i šupe za mehanizaciju, kao ravnopravnu alatku koriste i - računar, povezan sa globalnom mrežom.

Ova nova "alatka", slažu se poljoprivrednici, umnogome im je olakšala život, a i donela im je mnogobrojne uštede, kako u vremenu, tako i u gorivu, semenu, đubrivu, sredstvima za zaštitu. A svakim danom računar i internet u životu poljoprivrednika sve više dobijaju na značaju.

Internet u poslovanju svakodnevno, već više od deset godina, koristi Vojislav Malešev, ratar iz Kaća. Kako kaže, dan mu često počinje, a i završava sedenjem za računarom.

- Redovno proveravam cene proizvoda, kako na našoj, Produktnoj berzi u Novom Sadu, tako i na berzama u Budimpešti i u Parizu. Uz to, naravno, plaćam i račune, tako da u banku idem mnogo ređe nego ranije i time štedim baš dosta vremena. O tome koliko mi znači to što samo jednim klikom dolazim do informacija o najnovijim trendovima kod semena i hibrida, i kada je u pitanju mehanizacija, ne treba ni da govorim. Imam i uvid u nove mere podrške države, a tu je, naravno, i komunikacija sa kolegama, ratarima i stočarima – objašnjava Malešev.

Malešev, takođe, ističe kako je najozbiljnije unapređenje zahvaljujući informacionim tehnologijama doživela upravo poljoprivredna mehanizacija.

- Svaka mašina mi ima GPS uređaj, tako da preklapanja kod setve ili prskanja jednostavno više nema, iako često radimo i noću, da iskoristimo optimalne uslove. Postalo je već uobičajeno da sejačice i rasipače mineralnog đubriva kontrolišu računari, pa u svakom momentu znam koliko je đubriva ili semena završilo na nekoj parceli.

Milenko Jovanov iz Čuruga, takođe ne krije koliko je zadovoljan time što koristi internet. Sada svoje uzorno seosko domaćinstvo vodi mnogo lakše, a za "internet revoluciju" u njegovom domaćinstvu "kriv je" sin Marko, student.

Internet je doneo promene i u životu stočara, kojima je ova globalna mreža dobrim delom zamenila odlaske na stočne pijace.

- Pamtim nekadašnje stočne pijace, održavane su u svakom većem mestu. Tamo smo prodavali i kupovali, a bio je to i svojevrsan društveni događaj. Stvari su se sada promenile. Pijace su više buvljaci, sa sve manje stoke, grla se drugačije nabavljaju, preko oglasa i preko specijalizovanih sajtova na internetu – priseća se Stipan Šarčević, stočar, vlasnik farme tovnih svinja iz Starog Žednika.

Njegov mlađi kolega, Miroslav Katić iz Stapara, koji vodi porodičnu farmu sa 130 muznih goveda, navodi kako za njega, ali i većinu mladih stočara, internet već odavno menja stočne pijace.

- Kada smo nabavljali prva grla, uvezli smo ih iz Holandije, a lani smo uvezli još grla iz Nemačke. Na stočnim pijacama tog kvaliteta jednostavno nema. Možda kolege koji se bave tovom stoke odlaze na pijace i kupuju telad, ali i oni se, kao i mi, sve više oslanjaju na internet.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.