NavMenu

Standardizacijom kvaliteta do većeg izvoza - Država pomaže sertifikaciju i uvođenje standarda u MSP sektoru

Izvor: RTS Nedelja, 18.09.2016. 17:01
Komentari
Podeli
(Foto: bikeriderlondon/shutterstock.com)
Srpski izvoz je u prvoj polovini 2016. godine porastao za 10,2% u odnosu na prošlu. Menja se struktura robe, ali i izvoznika koji u toj razmeni učestvuju. Mala i srednja preduzeća su lane pokrivala 44% izvoza. Za veću konkurentnost njihovih proizvoda na domaćem i stranom tržištu država u godini preduzetništva bespovratno dotira polovinu troškova firmama koje žele da uvedu najviše standarde kvaliteta proizvoda.

Oluke, opšivke, metalne mreže, više od 8.000 različitih proizvoda za građevinarstvo, izrađuje samo jedna požeška firma. Uvođenje novih standarda proizvodnje i zaštite životne sredine dovelo ih je i do vlasništva CE znaka, koji im je otvorio vrata najprobirljivijih tržišta poput švajcarskog, nemačkog ili švedskog.

- Naš cilj je povećanje izvoza, sad smo negde na 20% svoje proizvodnje, koju svakako pospešuje i to je i bio cilj Razvojne agencije - kaže vlasnik firme Pankomerc Božidar Panović.

U godini preduzetništva država za troškove standardizacije privrednicima nudi i do 300.000 dinara bespovratno.

- Prijavio se veliki broj preduzeća, mi smo odobrili sredstva za oko 380. Ta sredstva će se koristiti za standardizaciju i održavanje sertifikata i ona iznose negde oko 50 miliona bespovratnih sredstava - kaže pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović.

Da se nešto na tom polju menja, osećaju i oni čiji je posao izdavanje sertifikata i potvrda o tehničkoj usaglašenosti proizvodnje. Na jednom od tih mesta bave se isključivo kontrolom tekstila i obuće.

- Ako posmatramo poslednje dve godine od početka primene pravilnika, možemo konstatovati da je u Institutu CIS povećan promet za oko 35% - kaže Mirjana Reljić iz Instituta za kontrolu kvaliteta CIS.

Hvale se ret mašinom, jednom od 17 u svetu, koja ispituje otpornost na toplotu i vodenu paru. Za nju im stižu uzorci iz čitavog regiona.

- Standard sam po sebi predstavlja jedan kompromis kojim su se zemlje članice Svetske trgovinske organizacije dogovorile o minimumu zahteva da taj proizvod nesmetano cirkuliše njihovim zemljama - kaže Jovana Petrović.

Osim što otvara nova tržišta, uvođenje standarda pojeftinjuje proizvodnju. Studije ukazuju da kompanijama samo po tom osnovu profit godišnje raste i do pet odsto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.