NavMenu

KOMERCIJALNA: I pored ispravke vrednosti kreditnog portfolija, banka visoko kapitalizovana i stabilna

Izvor: eKapija Sreda, 17.08.2016. 15:54
Komentari
Podeli

Na rezultat poslovanja Komercijalne banke u prvih šest meseci 2016. godine je, pored politike minimiziranja rizika u poslovanju i postavljenih ciljeva banke da zaštiti svoje poslovanje od izraženog kreditnog rizika i obezbedi sigurno poslovanje i stabilan rast u budućem periodu, uticalo i loše upravljanje prethodnog menadžmenta banke sa kreditnim portfolijom posebno u periodu od 2013. do 2015. godine. To se najbolje videlo i u odsustvu NPL strategije, saopštila je Komercijalna banka posle objave finansijskih rezultata.

Kako je navedeno, "imajući u vidu ove činjenice, u junu ove godine banka je, nakon nove analize kreditnog rizika, morala da uradi dodatnu ispravku kreditnog portfolija od NPL kredita, što je imalo za posledicu rast rashoda po osnovu obezvređenja finansijskih sredstava i kreditno rizičnih vanbilansnih stavki i iskazala ukupne neto rashode po tom osnovu od 6,25 milijardi dinara".

- Zbog ove dodatne ispravke vrednosti bilansne aktive i rezervisanja za moguće gubitke, koja je pre svega posledica niza loših poslovnih odluka prethodnog rukovodstva banke, koje je zbog toga i smenjeno, Komercijalna banka je u periodu od 1. januara do 30. juna 2016. godine zabeležila gubitak iz poslovanja od 2,65 milijardi dinara - piše u saopštenju.

I pored zabeleženog gubitka, Komercijalna banka je, zahvaljujući čvrstoj rešenosti novog menadžmenta i preduzetim merama na stabilizaciji poslovnih rezultata, visoko kapitalizovana i stabilna banka sa adekvatnošću kapitala od 23,04%, što je znatno iznad regulatornog limita koji propisuje NBS, od 12 procenata.

- Ovaj podatak je najznačajniji pokazatelj stabilnosti i sigurnosti sanke, i zbog toga dodatna zaštita od kreditnog rizika u prvih šest meseci ove godine predstavlja meru za eliminisanje bilo kakvih negativnih posledica na buduće poslovanje banke - stoji u saopštenju banke.

Komercijalna banka trenutno ima izdvojene rezerve iz dobitka u iznosu od 18,8 milijardi dinara, što je više za 4,9 milijardi dinara od ukupno obračunatih rezervi po propisima Narodne banke Srbije.

- Nakon pokrića gubitka, koji je zabeležen u prvih šest meseci ove godine, stvaraju se realne pretpostavke za ostvarenje postavljenih ciljeva iz Biznis plan za period 2016–2018. godina. Na osnovu preduzetih mera novog menadžmenta banke stvoreni su uslovi za sigurno i stabilno poslovanje banke, uz već svedeni kreditni rizik na prihvatljivu meru, kao i uslovi za održavanje adekvatnosti kapitala značajno iznad propisanog minimuma, odnosno u okviru od 18 do 20 odsto i stabilnu dinarsku i deviznu likvidnost.

Banka je i u ovoj godini ostvarila sve parametre poslovanja propisane Zakonom o bankama i ispunila sve obaveze, što je pouzdan pokazatelj stabilnog i sigurnog poslovanja.

Na osnovu reputacije sigurne i stabilne banke Komercijalna banka je, u posmatranom periodu, uspela da dodatno poveća devizne štedne uloge građana za 19,9 mil EUR ili 1,3%, a devizna štednja je dostigla sumu od 1,59 milijardi evra.

Poverenje štediša omogućilo je Komercijalnoj banci da po obimu prikupljene devizne štednje, imidžu i prepoznatljivosti zadrži vodeće mesto u okviru bankarskog sektora Republike Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.