Izvor: Novosti | Petak, 03.06.2016.| 07:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Biznis ne želi rizične projekte - Saradnja nauke i privrede uslov za brži razvoj

Spremni smo da ulažemo. Kod mene na stolu je najmanje deset projekata, ali fondovi za rizične poduhvate nisu humanitarne organizacije. Ako od deset, uspeju tri, oni treba da donesu toliku zaradu da se isplati i onih sedam.
Ovako je u četvrtak, 2. juna, Miodrag Kostić, vlasnik "MK Group" u svečanoj sali Srpske akademije nauka odgovorio na pitanje da li je srpski biznis spreman da ulaže u naučne projekte i istraživanje. Skup na kome su glavnu reč vodili srpski privrednici - Andrej Jovanović, vlasnik i suvlasnik niza kompanija među kojima su i "Moji brendovi", i Dobroslav Bojović, direktor firme "Napred", deo je dvodnevne konferencije "Nauka, privreda i društvo u Srbiji". Vlasnici preduzeća i akademici pokušaće da postave temelje saradnje, jer su prethodne godine pokazale da bez nje Srbija tapka u mestu.

Najveći umovi Srbije, međutim, trenutno možda ne mogu da ponude inovativna rešenja u domenu šećera, mineralne vode i građevinarstva, ali mogu u nekim novim tehnologijama.

- U Japanu je bila jedna mala krojačka radnja - povukao je paralelu akademik Zoran Petrović.
- Pošto su imali novca, Japanci su od nje napravili automehaničarsku radnju. To je danas "Toyota". Mi pitamo da li je naša privreda spremna da se usudi da iskorači. Margina profita u onome što postoji nije velika, ali u onome što treba da bude je ogromna. To je zadatak nauke. Da prepozna i predvidi šta će se desiti i da vam to predloži.

Ako je suditi po odgovoru prvog čoveka "MK Group", srpski biznismeni još nisu spremni za prevelike avanture.

- Mi smo uspešni jer se fokusiramo na jednu do dve stvari. Ne očekujte da finansiram biznis iz farmaceutskog sektora - bio je jasan Kostić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.