NavMenu

Najavljena izgradnja novih zatvora u Pančevu i Kragujevcu - Ukupan smeštajni kapacitet oko 900 osuđenika

Izvor: Politika Utorak, 17.05.2016. 13:27
Komentari
Podeli
(Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Okružni zatvor u Pančevu od naredne godine više se neće nalaziti u najužem centru grada. Za nekoliko dana, kako saznaje "Politika", biće položen kamen temeljac za izgradnju novog zatvora koji će iz šetačke zone grada na Tamišu biti izmešten na put za Bavanište.

Novi zatvor, do kraja godine, trebalo bi da počne da se gradi i u Kragujevcu. Kako je za "Politiku" rečeno u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, novi objekti imaće kapacitet za oko 500, odnosno 400 kažnjenika, a gradiće se po uzoru na najmodernije evropske zatvore.

Interesantno je da novi zatvori u Pančevu i Kragujevcu neće biti u kategoriji okružnih zatvora, već "prelaze" u Kazneno-popravne zavode. To znači, da u njima ubuduće kazne neće izdržavati samo osuđeni do godinu dana ili oni koji izdržavaju poslednje godine kazne, već i kažnjenici kojima budu izrečene i najstrože kazne. Jedna od razlika između "zatvora" i "zavoda" jeste i ta što prvi nemaju "ljubavne sobe", dok su u drugim, intimni sastanci dozvoljeni.

– Novi zatvor u Pančevu trebalo bi da bude jedan od najsavremenijih kazneno-popravnih zavoda na Balkanu, kapaciteta za 500 osoba, od kojih 300 osuđenika i 200 u pritvoru. Biće izgrađen na postojećoj zatvorskoj ekonomiji, čime su znatno smanjeni troškovi. Planirano je da devet hektara, na koliko se prostire ekonomija, bude podeljeno na dva dela. Na jednom će se nalaziti zgrada za posetioce, presvlačenje straže i zaposlene, dok bi na drugom, po projektu, trebale da budu upravna zgrada i objekat za smeštaj osuđenika, radionica za njihovo upošljavanje, kuhinja, perionica, sportska hala – navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Istovremeno sa zatvorom, biće urađena i kompletna vodovodna i kanalizaciona struktura, što će, kako kažu u upravi, dobro doći i stanovnicima ovog dela Pančeva.

Kažnjenici koja se nalaze u pritvoru ili izdržavanju kazne u pančevačkom zatvoru, sada borave u objektu koji je izgrađen u vreme Marije Terezije i koji od izgradnje nije menjao svoju namenu. Ono što je, možda, i najveći problem jeste da se zatvor sada nalazi u šetačkoj zoni grada. Postojeći zatvor prevaziđen je u svakom pogledu, a arhitektonska rešenja i ograničenost prostora znatno otežavaju i onemogućavaju obezbeđivanje uslova u funkcionisanju zatvorskog sistema.

Novi zatvor, prema planovima, trebalo bi do kraja godine da bude izgrađen i u Kragujevcu, a u njega će moći da bude smešteno oko 400 pritvorenika i osuđenika.

– Po stepenu obezbeđenja, ova dva zavoda biće najbezbednija i najmodernija u Srbiji, opremljena specijalnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, rendgen, tunel za skeniranje posetilaca, kao i prostorije za ručni pretres. Planirano je da ceo kompleks bude ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a sam objekat IC senzorima i sa više stotina kamera za video-nadzor – otkrivaju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

U Srbiji postoji 35 ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, od kojih se šest nalazi na Kosovu i Metohiji, a broj pritvorenih i osuđenih prelazi 10.000. Veliki problem predstavlja prenaseljenost zatvora, naročito onih zatvorenog tipa.

– Upravo iz ovog razloga, država je započela izgradnju dva nova zatvora u Pančevu i Kragujevcu, ali i preduzela druge strateške mere. Rešavanje ovog problema predviđeno je Strategijom za smanjenje preopterećenosti smeštajnih kapaciteta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ali i Akcionim planom Vlade Srbije – kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.