NavMenu

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu od 14. do 20. maja - Zemlja partner Italija

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.05.2016. 14:24
Komentari
Podeli
(Foto: sajam.net)
Ovogodišnji 83. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu biće održan od 14. do 20. maja, a na toj manifestaciji predstaviće se oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici iz oblasti agrara i grana povezanih sa poljoprivredom, najavio je Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma, na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Zemlja partner ove godine je Italija, a u Hali 1 biće predstavljeno 16 italijanskih preduzeća. Njihov kolektivni nastup organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco podsetio je da je prošle godine Italija bila zemlja prijatelj poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, a da je ove godine partner i da za to ima više razloga. Među najznačajnijima su to što je Italija prvi trgovinski partner Srbije i što je saradnja u oblasti poljoprivrede na visokom nivou, kao i saradnja između institucija.

- Italija u ovoj oblasti ima izvoz od oko 37 mlrd EUR godišnje, a cilj je da do 2020. dostignemo cifru od 50 mlrd EUR - naveo je ambasador Manco i naglasio da je Italija prvi proizvođač vina u svetu sa prošlogodišnjom proizvodnjom od 49 miliona hektolitara vina.

Na sajmu u Novom Sadu mala i srednja preduzeća iz Srbije dobiće i više informacija o povoljnoj kreditnoj liniji koju će moći da koriste za kupovinu mašina i tehnologija iz Italije.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković istakla je da će sajam biti prilika da se na jednom mestu predstave organski proizvodi i proizvodi sa oznakom geografskog porekla, a ministarstvo će i ove godine podržati nacionalnu izložbu stoke.

- Ona je inače prepoznaljiva na ovom sajmu, a nadamo se da će ove godine izložba biti još bogatija i sadržajnija kako bi se pokazali naši potencijali u stočarstvu - rekla je Bošković i pohvalila dosadašnju saradnju sa Italijom, ističući da instutucije i privrednici dosta dobro sarađuju.

Ona je navela da će u okviru sajma biti organizovana i stručna konferencija na temu agrobiznisa čiji je cilj nalaženje mogućnosti za partnerstvo u narednom periodu.

Direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE, Đovani Mafoda, rekao je da je ovo već četvrta godina zaredom kako ICE organizuje kolektivno učešće italijanskih firmi na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

- Ove godine, pored predstavljanja novih italijanskih firmi srpskom tržištu, u programu ICE je i ilustrovanje pojedinih domena u kojima je "Made in Italy" oznaka za vrhunski kvalitet, prepoznat i priznat na svim svetskim tržištima. Naša ideja nije da nudimo gotove modele, već da podelimo stečena iskustva, jer verujemo da je to solidna osnova za dalji razvoj različitih vidova saradnje kroz već uspostavljen i dokazano plodan dijalog između italijanskih i srpskih firmi - rekao je Mafoda.


On je naveo da će na sajmu italijanska gastronomija biti prikazana kroz specijalni kurs namenjen studentima specijalizovanih fakulteta i ugostiteljskih škola iz Beograda i Novog Sada. Takođe će biti predstavljena i italijanska vina, a predviđeni su i uži stručni programski sadržaji poput izlaganja stručnjaka iz oblasti organske prozivodnje i sertifikacije poljoprivrednih mašina i biogoriva. U programu ICE agencije je i organizovana poseta Italijanskom paviljonu delegacije od 50 privrednika iz svih zemalja balkanskog regiona.

Đovani Mafoda je istakao da će sve pomenute teme, kao i mnoge druge, biti dodatno razrađene i praćene kroz specijalno izdanje koje u vidu biltena ICE Agencija priprema u saradnji sa poslovnim portalom "eKapija".

Direktor "Generali Reosiguranja" Boško Petrović i generalni direktor kompanije "Agropanonka" Dragoljub Švonja najavili su na konferenciji za novinare svoje proizvode i usluge koje će predstaviti na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a najavljeno je i znatno veće učešće izlagača iz Kine, koji dolaze na sajam već drugi put.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.