NavMenu

Kori Udovički potpisala Memorandum u oblasti eUprave sa Korejom

Izvor: Tanjug Sreda, 16.03.2016. 16:34
Komentari
Podeli

(Foto: Robert Lucian Crusitu/shutterstock.com)
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički potpisala je u Republici Koreji Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti eUprave, koji predviđa razmenu dobre prakse dve zemlje, saopšteno je iz tog resora.

- Ovo je za nas veoma značajan Memorandum, koji će pomoći unapređenju razvoja eUprave u Srbiji, a naši prijatelji iz Koreje su spremni da nam daju podršku i kada je reč o konkretnim segmentima eUprave, poput e-carine, e-porezi, e-budžet i slično - rekla je ministarka Udovički prilikom potpisivanja Memoranduma.

Udovički, koja u Koreji boravi sa direktorom Direkcije za eUpravu Dušanom Stojanovićem, podvukla je da će saradnja biti od velikog značaja za Srbiju, posebno imajući u vidu to što su Ujedinjene nacije korejsku eUpravu tri puta zaredom stavile na prvo mesto rang liste u toj oblasti.

- Korejska vlada služi svima za primer jer funkcioniše po novom setu vrednosti: otvorenost, del?enje informacija, komunikacija i saradnja. Ove vrednosti stvaraju interaktivnu javnu upravu okrenutu građanima, nude partnerstva privrednicima i stvaraju osnovu za unapređenje rada uprave, ali i ekonomski rast i društveni razvoj - istakla je ministarka.

Memorandum predviđa i sprovođenje zajedničke studije, podršku u razvoju eUprave i u kreiranju i primeni zakonskih rešenja i uspostavljanje komiteta za saradnju za polju eUprave, čiji će zadatak biti da se obezbedi sprovođenje aktivnosti iz Memoranduma.

Slične memorandume Koreja već ima sa 37 zemalja u svetu, među kojima je Velika Britanija, Nemačka, Kina, Bugarska, Italija, Rumunija, Moldavija, Poljska...

MDULS je tokom novembra 2015. godine konkurisao i za sredstva pomoći Koreje za projekat "Information Access Center (IAC)".

Taj centar ima za cilj stvaranje prostora u kojem bi mladi, studenti i drugi mogli da se upoznaju sa prednostima novih IT rešenja i povećaju kompjutersku pismenost, a koji takođe može da bude korišćen za sprovođenje programa saradnje dogovorenih u okviru sprovođenja Memoranduma o razuemvanju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.