NavMenu

U Srbiji tek svaki peti mladi čovek vlasnik firme - Za povećanje zaposlenosti mladih potrebno menjati obrazovni sistem

Izvor: Beta Nedelja, 06.03.2016. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: Andresr/shutterstock.com)
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da Srbiji nedostaje preduzetnički duh i da je tek svaki peti mladi čovek vlasnik kompanije, firme ili preduzetničke radnje.

- Mladih privrednica ima tri puta manje nego privrednika - rekla je ona i navela da je nezaposlenost mladih u Srbiji prema poslednjim podacima iznosila 39% i da je zapošljavanje te kategorije jedan od prioriteta Vlade.

Ona je istakla da mladi u Srbiji počinju sopstveni posao tek oko 35. godine, dok u Evropi to rade u kasnim dvadesetim godinama.

Mihajlović je rekla da je stopa nezaposlenosti za godinu dana sa 28% smanjena na 17,5%, kao i da su u Srbiji otvorene kompanije koje zapošljavaju 13.000 ljudi, od čega 65% mladih. Istakla je da je za povećanje zaposlenosti mladih potrebno menjati obrazovni sistem i pozvala mlade da ostanu da rade u Srbiji.

- Važno da mladi ostanu ovde. Obrazujte se u inostranstvu, ali se vratite da radite ovde - naglasila je Mihajlović. Ona je pozvala mlade da iznesu svoje predloge šta bi država trebalo da uradi kako bi se povećala njihovu zaposlenost.

Mihajlović je podsetila i da je ova godina proglašena za godinu preduzetništva, i naglasila da je od 16 milijardi dinara, koliko je namenjeno u tu svrhu, 70% opredeljeno za mlade.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da se u Srbiji oko 150.000 mladih, od 15 do 24 godina, niti školuje, niti rade. On je naglasio da je potrebno promeniti odnos politike prema preduzetništvu, kao i da je neophodan dijalog države, privrede i mladih.

(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Prema rečima Čadeža, Srbija je ispod proseka u odnosu na EU kada je reč o spremnosti mladih za preduzetništvo.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je rekao se na evidenciji te službe trenutno nalazi 186.000 mladih izmedju 15 i 30 godina, što je 5,8% manje nego u istom periodu prošle godine. On je dodao da 62% mladih na evidenciji NSZ nema radno iskustvo i ocenio da treba naći prostora za obuke i edukaciju.

- U 2016. godini NSZ će za aktivne mere zapošljavanja izdvojiti 2,8 milijardi dinara i oni će u velikoj meri biti namenjeni mladima - rekao je on. Martinović je istakao i da 50% mladih na posao čeka duže od godinu dana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.