NavMenu

Zatvorenici iz Niša gaje svinje i proizvode nameštaj - Napravili i poklon za englesku kraljicu

Izvor: Blic Ponedeljak, 04.01.2016. 15:25
Komentari
Podeli
(Foto: sakhorn/shutterstock.com)
U Kazneno-popravnom zavodu u Nišu počele su pripreme za gradnju novog prijemnog odeljenja površine 3.200 m2 i vrednosti oko 2 mil EUR. Upravnik Zavoda Aleksandar Grbović kaže da će novo prijemno odeljenje biti završeno krajem 2017. godine, a izgradnju će finansirati Zavod sopstvenim sredstvima.

Grbović je rekao da je Zavod u protekle tri godine doživeo pravi preporod - pre tri godine račun je bio blokadi, dug je iznosio milion evra, plate za osuđenike kasnile su 14 meseci, a danas ostvaruje značajne prihode i proizvodi praktično sve, od "igle do lokomotive".

Prema njegovim rečima, zaposleni i osuđenici posebno su ponosni na rezultate koje postižu u poljoprivredi i stočarstvu.

- Imali smo u 2015. godini preko 2.000 svinja, preko 50 grla krupne stoke, 10.000 tovnih pilića i oko 2.000 koka nosilja od kojih smo dobili oko 400.000 komada jaja. Proizvodnja mleka povećana je na 500 litara dnevno, a sa novih 40 junica, povećaćemo je naredne godine na 1.000 litara dnevno - kaže Grbović.

On je dodao da osuđenici obrađuju trenutno oko 300 hektara zemlje, od kojih je 1,5 hektar pod plastenicima i staklenicima, kao i da se svaki pedalj zemlje navodnjava.

- U staklenicima, plastenicima i na otvorenom proizveli smo prošle godine oko 200 tona povrća, 300 tona kabaste i 300 tona zrnaste hrane za stoku - rekao je Grbović i dodao da Zavod proizvodi sve što je potrebno za ishranu osuđenika i da se značajne količine hrane prodaju na tržištu.

Pored hrane, dodao je Grbović, osuđenici proizvode i odeću i nameštaj za potrebe niškog zavoda, ali i za potrebe drugih zavoda i zatvora.

- Prošle godine u odeljenju konfekcije sašiveno je više od 7.000 pari radnih odela i osuđeničkih uniformi, 1.600 kompleta posteljina, 3.000 jastuka, više stotina peškira i zaštitnih prsluka. Napravljeno je i 350 kreveta za osuđenike i 3.000 dušeka - istakao je Grbović.

Konstrukcije za plastenike, stražarske kućice, vrata, kapije, metalne stepenice, parkovski mobilijar, boksovi za tov stoke, kuhinjski elementi i košnice za pčele, samo su deo proizvoda koje osuđenici izrađuju za potrebe Zavoda i po narudžbini drugih firmi.

(Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Grbović je rekao da skoro ne postoji proizvod koji osuđenici ne mogu da proizvedu u stolarskoj radionici, a pravi raritet predstavljaju grbovi izrezbareni u drvetu i šahovski kompleti sa izrezbarenim figurama. - Ti proizvodi završavaju uglavnom kao poklon visokim stranim zvaničnicima. Engleska kraljica dobila je kao poklon grb koji je ovde izrezbaren, a parijarh Irinej dobio je izrezbareni štap - naveo je Grbović.

Prema njegovim rečima, u niškom zavodu u toku je rekonstrukcija pogona u koji će biti preseljene štamparija i konfekcija, a u protekle dve godine kompletno su renovirana dva paviljona, Crkva Svetog kralja Stefana Dečanskog, teretana i motel na Malom Jastrepcu koji je poslednjih 10 godina bio van funkcije.

Kompletno je uređena i vojna ekonomija u Medoševcu koju je Zavod dobio na korišćenje 2014. godine. Zavod je otvorio i vulkanizersku radnju koja donosi ustanovi prihode, ali i uštede od 400.000 dinara na godišnjem nivou, rekao je Grbović.

Načelnica Službe za obuku i upošljavanje niškog Kazneno-popravnog zavoda Valentina Krstić rekla je da je od oko 1.350 osuđenika, svakodnevno angažovano oko 600.

- Osuđenici nam se svakodnevno javljaju sa idejama šta bi mogli da rade. Na njihovu incijativu je napravljena farma zečeva i pokrenut je uzgoj cveća u staklenicima - kazala je Valentina Krstić i dodala da osuđenici pre uključivanja u određeni posao obavezno prođu obuku i dobiju sertifikat.

Ona je rekla da je obuka uglavnom za zanimanja koja su tražena na tržištu rada - za zavarivača, stolara, metalostrugara, pekara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.