NavMenu

"Telekom" u restrukturiranju - Otpremnine od 650 EUR po godini staža pusta želja?

Izvor: Dnevnik Utorak, 15.12.2015. 08:37
Komentari
Podeli
Vlada Srbije donela je odluku o odustajanju od prodaje "Telekoma", a odluku o visini otpremnina za dobrovoljni odlazak iz kompanije određuje država i veliko je pitanje da li će ona pristati na to da to bude 650 EUR po godini staža, navodi "Dnevnik."

Sadašnji zaposleni u "Telekomu", koji su se protivili prodaji, zadovoljni su odlukom Vlade Srbije da se to preduzeće ne proda i ostane u vlasništvu države, ali se ne slažu s procenom o broju viška zaposlenih.

Naime, sindikati procenjuju da je taj broj oko 1.500, a ne 4.000, koliko je procenio privatizacioni savetnik, i da bi se i oni koji su višak mogli rešiti dobrim socijalnim programom za dobrovoljne odlaske.

Tako predsednik sindikata "Telekoma" Miroslav Joksimović objašnjava da je predlog sindikata bio da to bude 650 EUR po godini staža, a da bi u slučaju kupovine od stranog partnera bilo zatraženo 1.000 EUR da bi što manje bila oštećena država. Problem viška zaposlenih rešavao bi se u naredne tri godine, kroz dobrovoljan odlazak uz otpremnine.

S državom je priča drugačija, tim pre što je za višak zaposlenih u javnom sektoru u narednoj godini planirano 200 EUR po godini staža i na osnovu te projekcije je i izdvojen novac za rešavanje tog pitanja. Čak u budžetu za narednu godinu nisu ni uračunati viškovi zaposlenih u javnim preduzećima, već je novac namenjen isključivo za rešavanje javnog sektora i državne uprave, kao i radnika preduzeća u restrukturiranju koja nisu našla kupca.


Dakle, u budžetu nema novca ni za 200 EUR po godini za zaposlene u "Telekomu", a kamoli za 650. No, to što se čini da nema dovoljno novca za otpremnine ne znači da ga država neće naknadno obezbediti.

Odmah nakon odluke o odustajanju od prodaje rečeno je da se kreće u restrukturiranje, ali ne i u kojem roku će se rešiti višak zaposlenih. Takođe, ne zna se tačno ni o kolikom broju zaposlenih je reč.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.