NavMenu

Nema privrednog rasta bez ulaganja - Članovi kluba "Privrednik" traže podršku za mala i srednja preduzeća i preduzetnike

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 14.12.2015. 15:07
Komentari
Podeli
Članovi Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" pozdravili su danas usvajanje budžeta za narednu godinu i sugerisali da bi, kada je reč o podsticajima, prednost trebalo dati domaćim investitorima. Iz tog kluba su poručili da je dobro što je budžet štedljiv, ali i da značajan privredni rast ne može da se ostvari bez ulaganja. Privrednici sugerišu da bi budžet u određenoj meri trebalo da bude investiciono podsticajan.

- Očekujemo da će domaći privrednici i investitori imati prednost i da će predviđeni budžetski podsticaji završiti u njihovim rukama, a ne da se samo subvencionišu i oživljavaju kompanije gubitaši poput Bora, "Železare Smederevo" i drugih - piše u saopštenju "Privrednika" koje je potpisala generalni sekretar tog udruženja Jovana Majstorović.

Kako bi se Srbija regionalno razvila, navode oni, nužno je podržavati više od 300.000 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika sa lokala, koji imaju ograničen pristup izvorima finansiranja. Zato bi sredstva iz budžeta trebalo smestiti u zdraviji deo privrede, u ruke kompanija i preduzetnika koji redovno izmiruju svoje poreske obaveze i pune isti taj budžet Srbije.

- Ukoliko bi se preusmerila sredstva sa kompanija gubitaša na zdraviji deo privrede, sigurni smo da bi došlo do "eksplozije" inovacija, novih proizvoda i usluga, konačno novih radnih mesta. U suprotnom, nastavilo bi se sa trendom zavlačenja ruku u džep privrednika i građana, svih urednih poreskih platiša - piše u saopštenju.


Dok država poljoprivredu vidi kao razvojnu granu srpske privrede umesto jačanja podrške opadaju subvencije za poljoprivrednu proizvodnju, navedeno je, uz opasku da vlade iz regiona povećavaju podsticaje u ovoj oblasti, što narušava konkurentsku sposobnost naše poljoprivrede.

Članovi Kluba "Privrednik" su samo u 2013. godini ukupno platili više od 550 mil EUR poreza državi, te se, kako je navedeno, zalažu da ubuduće merilo uspeha za isticanje privrednika bude ostvareni profit, kao i plaćeni porez na dobit iz poslovanja i da se na toj osnovi započne promovisanje uspešnih poslovnih ljudi i kompanija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.