NavMenu

Narodna banka Srbije zadržala referentnu kamatnu stopu na 4,5%

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.12.2015. 12:37
Komentari
Podeli
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 4,5%, saopštila je NBS, koja očekuje da će ove godine fiskalni deficit biti niži za oko 40%, a tekući deficit platnog bilansa za oko četvrtinu u odnosu na 2014. godinu.

NBS je donoseći odluku o zadržavanju referentne stope imala u vidu prisutne neizvesnosti koje se u ovom trenutku najviše odnose na međunarodno okruženje.

Pre svega je neizvesna reakcija tržišnih učesnika na očekivano povećanje referentne kamatne stope FED-a (Federalnih rezervi SAD) i njeni efekti na robna i finansijska tržišta, posebno na tokove kapitala prema zemljama u usponu, navodi se u saopštenju.

S druge strane, činjenica da je Evropska centralna banka u decembru dodatno ublažila monetarnu politiku i produžila trajanje nestandardnih mera monetarne politike do marta 2017. doprineće ublažavanju tih efekata.

NBS je uzela u obzir i mogući uticaj sezonskih faktora na kretanje likvidnosti, u vezi sa uvozom energenata u zimskom periodu i dinamikom izvršenja fiskalnih rashoda. Napredak u fiskalnoj konsolidaciji i smanjenje spoljne neravnoteže, uz povoljne eksterne uslove finansiranja, doprineće relativnoj stabilnosti dinara u srednjem roku, ocenjuje centralna banka.

Takođe, procenjuje se da će ove godine fiskalni deficit biti niži za oko 40%, a tekući deficit platnog bilansa za oko četvrtinu u odnosu na prošlu godinu i u celini pokriven stranim direktnim investicijama. Očekivano postepeno smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže u narednim godinama povećaće otpornost Srbije na šokove u međunarodnom okruženju.

Izvršni odbor je ocenio da će inflatorni pritisci i u narednom periodu biti niski, kako usled domaćih, tako i globalnih faktora.

Međugodišnja inflacija je ispod cilja NBS i u oktobru iznosi 1,4%, a inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede nalaze se ispod cilja za inflaciju od 4% i za jednu i za dve godine unapred. Povratak inflacije u granice cilja očekuje se u drugoj polovini naredne godine.

S obzirom da dominiraju rizici u vezi s kretanjima na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, stepen ekspanzivnosti monetarne politike NBS u narednom periodu zavisiće pre svega od procene njihovog potencijalnog inflatornog uticaja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 12. januara 2016. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.