NavMenu

Finansijski pismeno 38% građana Srbije - Crnogorci najpismeniji na Balkanu

Izvor: Gde investirati Utorak, 08.12.2015. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: Bloomua/shutterstock.com)
Prema istraživanju, koje je u 140 zemalja sprovela agencija "Standard & Poor’s" (S&P), 38% odraslih stanovnika Srbije je finansijski pismeno. Poređenja radi, u Danskoj, koja je na vrhu lestvice takvu vrstu pismenosti poseduje 71% stanovnika.

Na prostoru bivše Jugoslavije finansijski najpismeniji su Crnogorci, njih 48%, U Sloveniji i Hrvatskoj je 44% odraslih osoba finansijski pismeno, u Bosni i Hercegovini 27%, Makedoniji 21% a na Kosovu 20%.

Od zemalja u našem okruženju, Mađarska ima najveći broj finansijski pismenih osoba 54%, slede Grčka 45%, Bugarska 35%, Rumunija 22%, dok se Albanija sa 14% finansijski pismenih osoba nalazi na dnu lestvice 140 zemalja sveta.

Istraživanje je pokazalo da finansijska pismenost stanovnika ne zavisi i od snage ekonomije, pa je tako u Japanu procenat finansijske pismenosti 43%, Južnoj Koreji 33%, Kini 28%, Indiji 24%,

Finansijski najpismeniji su stanovnici skandinavskih zemalja. U Danskoj, Norveškoj i Švedskoj je 71% odraslog stanovništva finansijski pismeno, a u Finskoj 63%. Od ostalih zemalja, finansijski najpismeniji su Britanci, njih 67%, na drugom mestu je Nemačka 66%, Australija 64%, Holandija 66%, Novi Zeland 61%, SAD i Švajcarska 57%, Francuska 52%.

Od ekonomija u razvoju, finansijski najpismeniji su stanovnici Južnoafričke Republike 42%, Rusija 38%, Brazil 35%.

Finansijska pismenost je najniža u Jemenu 13%, zatim u Albaniji, Afganistanu, Angoli, Somaliji, Tadžikistanu.

S&P navodi, da je na globalnom nivou, 35% muškaraca finansijski pismeno dok je taj broj kod žena manji i iznosi 30%. Pojmovi "inflacija" i "kamata" su bili razumljivi većini anketiranih, dok je veoma mali broj ispitanika razumeo značenje pojma "diversifikacija rizika", kaže se u izveštaju "Standard & Poor’s".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.