NavMenu

Banja Rusanda dobila solarne kolektore - Naredni projekat uređenje geotermalnog grejanja

Izvor: RTV Sreda, 18.11.2015. 08:52
Komentari
Podeli
U Banji Rusanda u Melencima pušteni su u rad solarni kolektori. Energiju iz solarnih izvora banja će korisiti prvenstveno za zagrevanje sanitarne vode, a očekuju se i značajne uštede. Postavljanje solarnih kolektora i uređaja u Melencima koštalo je 11,5 miliona dinara, od čega je značajni deo finansirao Pokrajinski sekretarijat za energetiku preko svog konkursa.

Direktorka banje dr Nada Naumović navodi da je to samo prva faza da se ovoj ustanovi obezbedi potpuno "zeleno funkcionisanje". Rusanda se nalazi u zaštićenom parku prirode druge kategorije i zbog toga je značajno da se smanji upotreba gasa. Korišćenjem solarne energije Banja Rusanda na mesečnom nivou uštedeće oko pola miliona dinara.

Danijela Stanković Baričak, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, kaže da je ovaj projekat značajan za zdravstveni sistem u kome nikad nije dovoljno para, pogotovo u našoj zemlji.
- Na ovaj način omogućićemo da se ušteđena sredstva utroše tamo gde je najpotrebnije - navela je.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Stanković ističe da je pored smanjenja troškova projekat ima za posledicu i očuvanje životne sredine i smanjenje emisije ugljen-dioksida od 35 tona godišnje.

Pored postavljanja solarnih kolektora u narednom periodu u Banji Rusandi će se zameniti i postojeće geotermalno grejanje, što će takođe doprineti očuvanju prirode.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.