NavMenu

Pad profita Aerodroma "Nikola Tesla"

Izvor: Gde investirati Ponedeljak, 16.11.2015. 11:16
Komentari
Podeli
Beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" objavio je rezultate poslovanja za treći kvartal koji je doneo nastavak trenda pada profitabilnosti iz drugog tromesečja. Ipak, u periodu januar-septembar Aerodrom je ostvario visok neto dobitak od 2,1 milijarde dinara (rast od nepunih 65%), usled već poznate naplate otpisanih potraživanja u prvom tromesečju.

U trećem kvartalu Aerodrom je ostvario poslovni prihod od 2,5 milijardi dinara, gotovo identično kao i prošle godine. Takođe, i na nivou prvih devet meseci zabeležena je nulta stopa rasta, odnosno poslovni prihod je iznosio kao i u istom periodu prošle godine – 6,2 milijarde dinara.

Investitore od stagnacije prihoda ipak mnogo više brine nastavak trenda rasta nenaplaćenih potraživanja, uglavnom zahvaljujući neizmirivanju obaveza od strane glavnog klijenta, nacionalnog avio-operatera "Air Serbia". Iako je Aerodrom na kraju decembra 2014. i na kraju marta 2015. godine naplatio oko 4 milijarde dinara otpisanih potraživanja, ova stavka je i dalje vrlo visoka. Na kraju septembra nenaplaćena potraživanja su iznosila oko tri milijarde dinara, i samo u poslednjem tromesečju su povećana za 869 miliona dinara.

Uprkos stabilnim prihodima, rast nenaplaćenih potraživanja je bio glavni razlog što je u trećem tromesečju Aerodrom "Nikola Tesla" zabeležio pad dobiti pre oporezivanja od 42,4%, na 499 miliona dinara, dok je krajnji rezultat, usled isplate državi privremene dividende od 500 miliona dinara, bio negativan i iznosio je 109,2 miliona dinara.

Akcije Aerodroma od početka godine beleže rast vrednosti od 25%, a po poslednjoj ceni od 1.177 dinara tržišna vrednost kompanije iznosi 40,4 milijarde dinara (oko 335 mil EUR).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.