Izvor: eKapija | Petak, 09.10.2015.| 11:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poslovanje u oblasti mobilnosti "Bosch Grupe" raste brže od svetskog tržišta auto delova - "Mobility Solutions" u 2015. očekuje rast prodaje od oko 10%

"Bosch" preuzima vodeću ulogu u transformaciji koja će uskoro protutnjati kroz sektor rezervnih delova za automobile. Automatizacija, elektrifikacija i povezivanje - "Bosch" već uživa uspeh u sve tri oblasti - rekao je dr Volkmar Denner, predsednik upravnog odbora kompanije "Robert Bosch GmbH", na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u Frankfurtu.

Poslovni sektor "Mobility Solutions" u okviru "Bosch Grupe", očekuje rast prodaje u 2015. godini od oko 10%, ili 5% nakon usklađivanja sa efektima deviznog kursa. U istom vremenskom periodu će se proizvodnja vozila na svetskom nivou povećati samo marginalno, saopšteno je iz te kompanije.

Jedan od razloga za uspeh kompanije "Bosch" je efikasna tehnologija sagorevanja. Ove godine će dobavljač tehnologije i usluga prodati 15% više sistema za direktno ubrizgavanje benzina i 10% više sistema za ubrizgavanje dizela pod visokim pritiskom. Prodaja ESP sistema će takođe još jednom porasti za četvrtinu.

- Naša inovativna snaga u svim trendovima rasta mobilnosti nam pomaže da privučemo nove grupe kupaca i dosegnemo poslovne mogućnosti izvan automobilske industrije - rekao je Denner.

"Mobility solutions" - novi kupci, nove usluge

Bez obzira na to da li su u pitanju putnička ili komercijalna vozila, ponude multimodalnog prevoza, upravljanje voznim parkom ili inteligentna saobraćajna infrastruktura, "Bosch" spaja tehnologiju vozila, podatke na jednom mestu (cloud) i usluge, kako bi ponudio kompletne tehnologije mobilnosti.

U budućnosti, kupci ovih tehnologija će uključivati nove igrače na tržištu kao što su "Tesla", "Google", proizvođači dvotočkaša i one koji pružaju usluge deljenja automobila (car-sharing).

"Bosch" takođe već radi na konkretnim projektima zajedno sa osiguravajućim kućama, lizing kompanijama i drugim operatorima voznih parkova.

Proboj u tehnologiji baterija - ćelije u čvrstom stanju za električne automobile

Na ovogodišnjem IAA, "Bosch" predstavlja tehnologije i inovacije u rastućim oblastima povezivanja, automatizacije i elektrifikacije. Svake godine, "Bosch" ulaže skoro 400 mil EUR za pretvaranje elektromobilnosti u stvarnost. Da je ovo plodonosna grana, naglasio je i Denner, koji je predstavio mogući proboj u tehnologiji baterija. Budući da je kupio američku "start-up" kompaniju "Seeo Inc." (Hayward, Kalifornija), "Bosch" sada poseduje i suštinsko praktično znanje u oblasti inovativnih ćelija u čvrstom stanju (solid-state cells).

Ova tehnologija dopunjuje razvoj koji je kompanija već postigla sa svojim japanskim partnerima "GS Yuasa" i "Mitsubishi Corporation".

Do danas, cilj je bio da se do kraja ove decenije udvostruči gustina energije i da se prepolove troškovi iste. Sa "Seeo" tehnologijom, "Bosch" uviđa potencijal da dodatno poveća energetski kapacitet litijum-jonskih ćelija.

- Bosch primenjuje svoje znanje i značajan iznos finansijskih sredstava kako bi pomogao da elektromobilnost postigne proboj - rekao je Denner.

Automatska vožnja - na vidiku prodaja koja se broji u milijardama

Trend koji ide ka automobilima koji samostalno voze uveliko je glavni pokretač prodaje za "Bosch". Sve više novih vozila poseduje sisteme asistencije kao što su podrška kod praćenja razdelne linije na kolovozu ili asistencija u slučaju iznenadnog kočenja.

Prodaja radarskih i video senzora će se ponovo udvostručiti u 2015. godini, već drugu godinu zaredom. Ovako velika potražnja znači da će prodaja "Bosch" sistema za asistenciju vozačima premašiti 1 mlrd EUR već 2016. godine.

Kako je objasnio Denner, automatska vožnja će doći postepeno, procesom razvoja i rafiniranjem sistema za asistenciju vozačima. On je istakao da kompanija ima oko 2.000 inženjera koji rade samo na ovome - 700 više nego pre dve godine.

Kompanija je sebi takođe postavila ambiciozne ciljeve u pogledu povezivanja. "Bosch" tehnologija čini vozila aktivnim delom interneta, ali taj razvoj će u budućnosti ići i dalje od automobila. "Bosch" svojim softverskim rešenjima već pruža podršku onima koji pružaju usluge deljenja automobila i bicikala kao i operaterima vozova i autobusa. To je sve u okviru uslužnog poslovanja gde svestranost kompanije "Bosch" ima naročitu prednost. Snabdevač tehnologijama i uslugama je u boljoj poziciji od bilo koje druge kompanije u automobilskom sektoru za povezivanje mobilnosti sa tehnologijama energetike, građevine i industrije, navodi se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.