NavMenu

Još jedna pretnja mobilnom bankarstvu - Bankarski malver za "Android" pretvara se da je aplikacija "PayPal"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.10.2015. 14:04
Komentari
Podeli

Sve veća upotreba smart telefona promenila je navike ljudi, pa je sve veći broj onih koji proveru stanja na svojim računima u bankama umesto preko desktop i laptop računara ili bankomata obavljaju preko smart telefona. Mobilno bankarstvo je sve popularnije, te stoga niko ne bi trebalo da bude iznenađen zbog pojave bankarskih "trojanaca" koji ciljaju upravo one koji svom računu u banci pristupaju sa mobilnog telefona.

Najnoviji primer takvog malvera je "AndroidOS_Marchcaban.HBT" koji su otkrili stručnjaci kompanije "Trend Micro".

Malver se širi preko klasične spam kampanje, koja u ovom trenutku cilja samo korisnike sa nemačkog govornog područja. U e-mailovima, koji su na nemačkom i koji su predstavljeni kao obaveštenje o ažuriranju zvanične "PayPal" aplikacije, od korisnika se traži da kliknu na link da bi preuzeli ažuriranje.

Spam e-mailovi stižu sa nekoliko IP adresa iz različitih zemalja, ali najviše pošiljalaca je iz Vijetnama, a zatim iz Ukrajine, Rusije, Brazila i Indiji. Linkovi u ovim e-mailovima vode do bankarskog "trojanca" koji cilja različite banke i finansijske institucije.

Maliciozna aplikacija koju bi žrtve trebalo da preuzmu ne nalazi se u "Google Play" prodavnici aplikacija. Osim "PayPal"-a, aplikacije velikih evropskih banaka su takođe ciljevi ove kampanje. Imena ovih banaka mogu se naći u konfiguracionim fajlovima koje preuzima malver.

Ako korisnik preuzme i instalira aplikaciju, ona će od njega zatražiti administratorske privilegije. Ova tehnika je viđena i kod drugih "Android" malvera, a koristi se da bi aplikacija kasnije bila nevidljiva i da se oteža njeno uklanjanje. Aplikacija takođe traži i druge dozvole, kao što je promena lozinke za zaključavanje ekrana, postavke zaključavanja ekrana i šifrovanje sačuvanih podataka aplikacija. Sve ovo ukazuje da je reč o malicioznoj aplikaciji.

Čak i ako korisnik ne odobri administratorske privilegije, maliciozna aplikacija će nestati sa početnog ekrana i nastaviti da radi u pozadini, tako da će interakcija sa njom biti skoro nemoguća, kao i njeno uklanjanje. Aplikacija u pozadini nadgleda aktivnost telefona, što znači da može da otkrije koja aplikacija radi. To joj omogućava preotimanje korisničkog interfejsa.

Kada malver detektuje da je pokrenuta aplikacija "PayPal", on će staviti lažni korisnički interfejs preko pravog, preoteti sesiju i ukrasti kredencijale korisnikovog "PayPal" naloga.

Malver takođe presreće i filtrira SMS poruke da bi sprečio da korisnik mobilnog telefona dobije poruke koje bi mogle da mu otkriju prisustvo maliciozne aplikacije. Malver može da obavlja telefonske pozive na osnovu primljenih komandi u SMS porukama.


Osim aplikacije "PayPal", malver cilja i druge aplikacije kao što je aplikacija poznate nemačke banke Commerzbank.
"Trend Micro" je identifikovao više od 200 malicioznih aplikacija koje pripadaju ovoj familiji malvera. Sve one imaju različite nazive, od kojih neki nemaju nikakve veze sa bankama. Neke aplikacije se predstavljaju kao "Flash Player" aplikacije, igrice, pa čak i kao pornografske aplikacije.

Da bi se izbegla infekcija ovakvim i sličnim malverima, trebalo bi se pridržavati saveta stručnjaka: budite oprezni sa sumnjivim ili neočekivanim e-mailovima, posebno ako se u njima traži da preuzmete ili otvorite nešto ili kliknete na neki link, uvek preuzimajte programe iz zvaničnih prodavnica aplikacija ili direktno sa sajta proizvođača - po defaultu, "Android" ne dozvoljava preuzimanje aplikacija ni iz jednog drugog izvora osim iz "Play" prodavnice - ako niste sigurni šta radite, ne bi trebalo da menjate ove postavke, uvek proveravajte dozvole koje traži aplikacija pre nego što ih odobrite - ako su preterane ili ako nešto posumnjate, nemojte ih odobravati, instalirajte neko zaštitno rešenje da biste bili sigurni da ste u potpunosti zaštićeni od ovakvih pretnji, navodi "informacija.rs".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.