NavMenu

Pokretanje druge visoke peći u "Železari Smederevo" - posao za 250 novih radnika

Izvor: RTS Ponedeljak, 05.10.2015. 15:47
Komentari
Podeli

(Foto: zelsd.rs)
Član Nadzornog odbora "Železare Smederevo" Bojan Bojković izjavio je za "Radio Beograd 1" da pokretanje druge visoke peći donosi znatno povećanje proizvodnje u "Železari", kao i zapošljavanje između 200 do 250 novih radnika.

Bojan Bojković je potvrdio da prireme, odnosno "zaduvavanje" druge visoke peći počinje u sredu, 7. oktobra.

- Čelik će iz druge visoke peći, kapaciteta 75.000 tona, poteći 9. oktobra. Ta peć je u međuvremenu remontovana, tako da će, iako je proizvodnja znatno povećana, troškovi po toni čelika biti niži. Time će se zaokružiti proces restrukturiranja poslovanja "Železare", u smislu maksimalnog smanjenja troškova - rekao je Bojković.

Bojković je ocenio da je tržište čelika u Evropi trenutno "problematično", s obzirom na velike količine čelika koje pristižu iz Kine, Ukrajine, Rusije i Brazila, što je oborilo cenu gotovih proizvoda za 100 USD po toni, dok su troškovi proizvodnje ostali na istom nivou.

- To znači da na proizvodnji od 100.000 tona mesečno gubite 10 mil USD bez ikakve sopstvene krivice već isključivo zbog prilika na tržištu - objasnio je Bojković.

U vezi sa tim, Bojković je rekao i da se u "Železari" očekivalo da će profitabilnost proizvodnje biti postignuta još prošlog meseca, ali da su takav trend usporile prilike na tržištu čelika.


- Menadžment kompanije HPK je zato usvojio i jedan "mini-plan restrukturiranja", pa se u narednih nekoliko meseci očekuje dostizanje "pozitivne nule" u poslovanju, a potom u najskorijem roku i profitabilnost - zaključio je Bojan Bojković.

Istraga u "Železari" i dalje u toku

Policija je 2. septembra ušla u "Železaru Smederevo" kako bi proverila rad sektora za logistiku i transport. Na pitanje da li je istraga i dalje u toku, Bojković je odgovorio potvrdno, i dodao da se istraga odrazila pozitivno na poslovanje "Železare".

- Pokazali smo da poslujemo transparentno i da nemamo šta da krijemo, i smatramo da nam je istraga pomogla da poslujemo još bolje - izjavio je Bojković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.