NavMenu

Krediti sve povoljniji - Banke nude jednocifrene kamate na dinarske pozajmice

Izvor: Danas Četvrtak, 17.09.2015. 15:54
Komentari
Podeli
Jednocifrene kamatne stope na dinarske kredite godinama su bile samo san dužnika u Srbiji, ali otkako je Narodna banka Srbije pre nedelju snizila referentnu kamatnu stopu na samo 5%, i to se dogodilo - pojedine banke počele su da odobravaju kredite sa efektivnom kamatom manjom od 10%.

U većini slučajeva, ipak, jednocifrena kamata je samo privid, jer kada se uračunaju svi sporedni troškovi uzimanja zajma, efektivna kamatna stopa (jedina koja klijenta treba da zanima) bude znatno veća. Uz to, najniže reklamirane kamate uglavnom važe samo za rok otplate od godinu dana.

Razlika između nominalne i efektivne kamate je u tome što su u efektivnoj sadržani svi troškovi povezani sa uzimanjem kredita koje klijent plaća, a koji se ne vide u nominalnoj stopi (recimo administrativni trošak obrade kredita, trošak održavanja kredita, itd).

Uprkos svemu tome, kamate su danas nesporno niže nego pre godinu dana, a na tržištu ima i banaka koje stvarno nude "pravu" kamatu manju od 10%.

Građani su očito već primetili da su kamate pale, pa banke prijavljuju znatno povećanje broja odobrenih dinarskih kredita ove godine.

Tako je u Societe Generale banci u prvoj polovini ove godine plasman potrošačkih i gotovinskih kredita uvećan za 9,3% u odnosu na isti period 2014. godine. U toj banci navode da su nominalne kamate na keš kredite prošle godine bile 20,5%, a da su sada pale na 9,95%.

Slične ocene iznose i u Unicredit banci, koja je tržištu upravo ponudila kredit sa efektivnom kamatnom stopom samo 9,87%, to jest sa nominalnom kamatom od 7,77%. Ovi uslovi važe za zajam do milion dinara vrednosti sa rokom otplate od 13 do 84 meseca.

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Kako za Danas kažu u ovoj banci, u poslednjih godinu dana, kamata na dinarske kredite je pala za trećinu.

- Uslovi koji su omogućili značajno povoljnije dinarske keš kredite su svakako smanjenje referentne kamatne stope od strane NBS, kao i stabilnost domaće valute. Izuzetna konkurentnost na bankarskom tržištu takođe doprinosi povoljnijim kamatama, jer banke smanjuju i svoje marže - kažu u Unicredit banci i navode da je njihova marža 2,01%.

I u Erste banci je u toku kampanja odobravanja povoljnijih kredita. Kako kažu, kamate su prošle godine bile 16-18%, a sada su 6%. U pitanju su nominalne stope, ali je za razliku od ponude u ostalim bankama, ova kamata fiksna.

- Od januara do kraja avgusta 2015. odobrili smo za 24% više pozajmica građanima posmatrajući broj realizovanih zajmova, odnosno, 26% više analizirajući njihovu ukupnu vrednost. Najveće interesovanje vladalo je za gotovinskim i stambenim pozajmicama - kažu u Banca Intesa.

Veliki pad repo stope

Referentna stopa NBS je kamata koja direktno utiče na visinu onih kamata koje banke naplaćuju građanima na dinarske zajmove. A NBS je ove godine tu stopu snižavala čak šest puta, sa 8% na početku godine na 5% danas. Kada se zna da je u 2014. referentna kamata bila 9%, a 2013. čak 11,75%, jasno je koliki je prostor za pojeftinjenje kredita stvoren.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.