NavMenu

Beograd gasi sve kotlarnice na mazut - Pripreme za grejnu sezonu u toku, radovi na 15 lokacija

Izvor: Danas Subota, 08.08.2015. 12:46
Komentari
Podeli


U investiciono održavanje i popravku toplovodne mreže ove godine Grad Beograd je uložio više od 1,6 milijardi dinara, kazao je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, prilikom obilaska dve lokacije na Banjici gde se izvode radovi na širenju toplovodne mreže, nakon gašenja kotlarnice Centar visokih vojnih škola, jednog od najvećih individualnih zagađivača u prestonici.

- Gašenjem kotlarnica na mazut i prelaskom na daljinski sistem grejanja, omogućićemo neuporedivo kvalitetniji vazduh za građane ovog dela Beograda. Izgradnjom i rekonstrukcijom toplovodne mreže na Voždovcu i Savskom vencu i izgradnjom velike prepumpne stanice u toplani "Miljakovac" stvorili su se uslovi za gašenje najvećeg lokalnog zagađivača vazduha u ovom delu Beograda - ukazao je Nikodijević.

On je podsetio da je u gradu ostalo tridesetak individualnih kotlarnica koje treba da budu ugašene u narednih nekoliko godina, jer je prioritet dobar kvalitet grejanja, kao i prihvatljivi standardi ekološke zaštite.

- Takođe je bitno istaći da "Beogradske elektrane" sve ove radove finansiraju iz sopstvenih sredstava. "Elektrane" više nemaju dugovanja prema "Srbijagasu", dok će zaostale kamate prema istom preduzeću biti izmirene u narednih 10 meseci. Najbitnije je da je sve manje pritužbi Beograđana na daljinsko grejanje - zaključio je Nikodijević.

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Goran Aleksić dodao je da se trenutno spoljni radovi izvode na 15 lokacija, dok se na svim toplanama i kotlarnicama u gradu vrše redovne pripreme za predstojeću grejnu sezonu.

- Naš cilj je energetski efikasno, ekološki prihvatljivo i ekonomski opravdano poslovanje kako bismo građanima prestonice omogućili da se komfornije i bolje greju, kao i da ceo postupak bude ekološki prihvatljiv - naveo je Aleksić.

On najavio da je cilj Grada Beograda da se najkasnije za tri godine ugase sve kotlarnice koje rade na mazut i priključe na centralni sistem grejanja ili da se tamo gde se to ne isplati radi priključak na velike toplane i one prebace na lož-ulje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.