NavMenu

Bog sve zna, komšiluk i više - Premijera predstave "Palilulski roman" u Beogradskom dramskom pozorištu 12. juna

Izvor: Danas Petak, 12.06.2015. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: bdp.rs)
Pišući komad "Iza Božjih leđa" Branislav Nušić referisao je na Palilulu. Kaže, Dorćol i Palilula dva su kraja naše prestonice, koja su pored svih regulacija, nivelacija, pa čak i tramvaja, sačuvali svoj naročiti i osobeni tip. Dok je Dorćol ogledalo tradicije, starih porodica i poredaka, Palilula je sušta suprotnost. Pisao je Nušić, kada bi se neko doselio u Palilulu i tamo malo posedeo, gubio bi svoju narodnost i pretvorio se u Palilulca.

- Palilula je bez tradicije, ona je predgrađe, u pravom smislu predgrađe - objašnjavao je svojevremeno on.

Po motivima njegove drame, Egon Savin postavio je komad "Palilulski roman" koji će večeras premijerno biti izveden u Beogradskom dramskom pozorištu.

"Palilulski roman" prikaz je jednostrane i tamne istine beogradskog života, kako je to 1909. ocenio Jovan Skerlić, a Milan Grol je svoj prikaz drame zaključuje da je "težnja ka nagom realizmu, ma koliko da je on zapažen površno i ma koliko da je izveden šturo, od interesa je u novom Nušićevom komadu, i čini ono što je u njemu najbolje i radi čega treba pisca ipak ohrabriti na nove pokušaje. Svojom velikom bliskošću istinskom životu, komad "Iza Božjih leđa" je originalniji i zanimljiviji od mnogih Nušićevih apstraktnih drama".

Frau Lenči u komadu igra Olivera Viktorović Đurašković i svoj lik i okolnosti opisuje kao milje beskrupuloznosti gde se po bilo koju cenu ostvaruje ili bar teži svom naumu. Sa druge strane je "hor predgrađa" - glasovi dušebrižnika i moralista (najčešće lažnih) koji glumica Dobrila Ilić objašnjava jednostavno: "Znate li onu izreku - Bog zna sve, a komšiluk još više? E, tu je sve.."

Simu u predstavi igra Miloš Biković, Jovu Jovo Maksić, Jula je pripala Hani Selimović, Patroldžika Slađana Vlajović, Kuropatkin Slobodanu Ćustiću, Bandist Dejanu Matiću Mati, Bandistovica je Sandra Bugarski, Svastika Milica Gojković, Živka je Ivana Nikolić, Praktikant Dragiša Milojković, Žandar Boris Radmilović a dečaka igra Nemanja Pavlović.
Režiju, adaptaciju, ali i izbor muzike potpisuje Egon Savin, a kostim Jelena Stokuća.

Reprize su zakazane za 13. i 14. jun.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Vlada Mađarske usvojila akt o smanjenju čekanja na graničnim prelazima sa Srbijom

Vlada Mađarske usvojila je akt o razvojnim potrebama za realizaciju određenih mera u cilju smanjenja vremena čekanja na graničnim prelazima sa Republikom Srbijom, objavio je Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. - Shodno ovoj odluci, snage granične policije na prelazu Reske biće povećane za 78, a na prelazima Tompa i Hercegsanto za 125 lica, takođe će se nabaviti i neophodna tehnička oprema u 2024-2025. godini -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.