NavMenu

Milion evra za nastavu u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj... - Raspisan konkurs za nastavnike u dopunskim školama u inostranstvu

Izvor: Danas Sreda, 10.06.2015. 11:58
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Ministarstvo prosvete raspisalo je konkurse za izbor redovnih i honorarnih nastavnika za rad u dopunskim školama u inostranstvu, na koji zainteresovani kandidati mogu da se jave do 20. juna. Redovni nastavnici mogu da konkurišu za Švajcarsku, Nemačku, Francusku, Italiju i Grčku, a honorarni još za Belgiju, Kinu, Južnoafričku Republiku, Albaniju i Finsku.

U obzir za angažovanje honorarnih predavača dolaze u i druge države, s tim što kandidat uz prijavu mora da obrazloži zahtev za otvaranje novih grupa (po pravilniku je potrebno najmanje 50 učenika) što će Ministarstvo naknadno proveriti preko konzulata u tim zemljama. Odluku o tome ko će biti upućen na rad u dopunske škole doneće ministar prosvete, na predlog stručne komisije sastavljene od predstavnika ministarstava prosvete i spoljnih poslova, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete, kaže za Danas da se ne očekuju drastične promene u ovoj oblasti, ali da će, ukoliko interesovanje bude veće, prednost imati honorarni nastavnici, jer su nekoliko puta jeftiniji pošto žive u državama u kojima se izvodi nastava. On napominje da je cilj Ministarstva da se poveća obuhvat učenika i podigne kvalitet, što su razlozi zbog kojih je planirano angažovanje većeg broja honorarnih nastavnika, jer je budžet za rad dopunskih škola isti kao i prethodne godine.

Šuvakov navodi da je nedavno održan sastanak sa predstavnicima naše dijaspore iz Francuske i Švajcarske, na kome je postignuta saglasnost o pomenutim ciljevima Ministarstva i još jednom konstatovano da rad dopunskih škola nije ugrožen.

Srbija izdvaja godišnje 1 mil EUR za rad dopunskih škola u inostranstvu, a nastavu za oko 4.000 učenika do sada je izvodilo 45 nastavnika, od kojih je 25 redovnih i 20 honorarnih. Zbog novog konkursa redovnim nastavnicima nisu produženi ugovori, istekli 31. marta, a Šuvakov naglašava da svi koji ne budu angažovani naredne školske godine neće ostati bez posla, jer ih u Srbiji čeka radno mesto koje je zamrznuto u trenutku kada su otišli u inostranstvo.

On dodaje da se odustalo od ideje da iduće školske godine roditelji iz dijaspore participiraju u troškovima izvođenja nastave što znači da će rad dopunskih škola i u narednom periodu u potpunosti biti finansiran iz budžeta Republike Srbije.

Šuvakov ističe da će Ministarstvo prosvete u narednom periodu razmotriti mogućnost uvođenja onlajn obuke za učenje srpskog jezika, ali da će način realizacije takvog projekta zavisiti od finansijskih sredstava države. On podseća da na Filološkom fakultetu u Beogradu postoji takav kurs, ali za učenje srpskog kao nematernjeg jezika, te da bi on morao da se prilagodi za ovu namenu, jer među učenicima iz dijaspore ima različitih kategorija - od onih kojima je srpski maternji do onih koji su druga ili treća generacija naših iseljenika i slabo govore ovaj jezik.

Najviše đaka u Švajcarskoj i Nemačkoj

Dopunske škole trenutno pohađa oko 4.000 dece iz dijaspore. Najviše ih je u Švajcarskoj (1.664) i Nemačkoj (1.142). U Francuskoj nastavu prati 341 dete, u Italiji 356, Grčkoj 242, Belgiji 35, Južnoj Africi 32 i Kini sedmoro. Ministarstvu stalno stižu zahtevi za povećanjem broja grupa, ali i otvaranje škola u drugim državama. U dopunskim školama deca uče tri predmeta - srpski jezik, moja otadžbina Srbija i osnove kulture srpskog naroda.

VERBIĆ: Novi izgled za 51 školu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je juče da bi u toku leta u 51 školi u Srbiji trebalo da budu završeni radovi na rekonstrukciji fasada i krovova, a do septembra i oktobra i jedan broj učeničkih i studentskih domova sa oko 2.000 mesta.

- Nadam se da ćemo u toku leta uspeti da završimo sve ugovorene škole, da će u njima biti urađene fasade, krovovi, sportske dvorane i sve ono što su škole smatrale da je najpotrebnije i očekujemo da u toku leta 51 škola u Srbiji dobije novi izgled - rekao je Verbić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Finansije

Gubici Elektrodistribucije Srbije u 2023. bili milijardu dinara

Elektroprivreda Srbije (EPS) je prošle godine imala rekrodnu dobit 114,3 milijardi dinara, ali preduzeće koje se bavi distribucijm struje potrošačima, Elektrodistribucija Srbije (EDS) ne može se pohvaliti da je bilo uspešno, piše Danas. Prema finansijskim izveštajima objavljenim na APR-u, Elektrodistribucija je zabeležila gubitak od milijardu dinara ili skoro devet miliona evra. Prethodne, 2022. godine dobit EDS-a je iznosila 250

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.