Izvor: eKapija | Sreda, 29.04.2015.| 15:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlasnik "Manuala" Siniša Žarin pobednik "Blic preduzetnika" za 2014.

Siniša Žarin, vlasnik kompanije za proizvodnju kožne galanterije "Manual" iz Novog Sada, pobednik je ovogodišnjeg konkursa "Izbor za preduzetnika godine" koji su organizovali dnevni list "Blic" i Societe Generale banka. Žarin će kao pobednik dobiti nagradu od 20.000 EUR.

- Od prvog dana kada smo krenuli do danas, ne možemo toliko da napravimo koliko bismo mogli da prodamo. "Manual" će za nekoliko dana imati više od 120 radnika, uskoro otvaramo 2 nova objekta u Beogradu, a predviđena su još 4 prodajna mesta u prestonici. Prodajemo robu u Švajcarskoj, Danskoj, Norveškoj, skoro na svim kontinentima, a kada sam pre 30 godina napustio društvenu naftnu kompaniju bio sam proglašen za ludaka godine - rekao je Siniša Žarin u obraćanju nakon uručenja nagrade.

U procesu selekcije žiri je između 300 preduzeća, koja su ostvarila dobre poslovne rezultate, odabrao prvo 50, a zatim i 10 najuspešnijih. U 10 najuspešnijih izabrani su i "Sitoplast" iz Ratkova, "T-1" iz Ade, "Borzal" iz Subotice, "Eltex" iz Kruševca, ZTR "Zečević" iz Kraljeva, "Amibo" iz Arilja, "Morava enterijeri" iz Vranja, "Osetia" iz Borče i "Tricom" iz Batajnice.

Kriterijumi na osnovu kojih je žiri birao najbolje su profitabilnost, produktivnost, likvidnost izvozni pontecijal, broj zaposlenih, tehnološke inovacije kao i orijentisanost na zaštitu životne sredine.

Predsednik žirija, ministar finansija Dušan Vujović je izjavio da svaki metod i način moramo da primenimo da u Srbiji promenimo odnos prema radu i da afirmišemo konkurenciju.

- Ovo je idealno mesto da poručimo svima da ne treba da sede i čekaju, jer imaju 1000 mogućnosti da sami, uz malu pomoć profesionalaca pokrenu sopstveni biznis. Mala preduzeća su podloga na kojoj su Japan, Kina, Nemačka napravile čuda i nastavile da rade do danas. Ne treba da čekamo da neko sa strane uloži velike pare, milijarde i napravi ogromna preduzeća. Možete vi mnogo toga da uradite i da od kućne manufakture dođemo da značajnog izvoznog proizvoda. Ovaj izbor je najbolji dokaz toga, kao i činjenica da ga podržavaju banke i druge organizacije. Zato nemojte da sedite, radite nešto, a mi ćemo se truditi da ovakvim priznanjima, ali i na druge načine pomognemo - izjavio je ministar Vujović.

Osim Ministarstva finansija, u žiriju su bili i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Srbije, kao i Societe Generale banke i Srpske asocijacije menadžera.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.