NavMenu

Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 88 mil EUR

Izvor: Tanjug Utorak, 24.03.2015. 18:39
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Odbor izvršnih direktora Svetske banke (SB) odobrio je u utorak (24. marta 2015. godine) Srbiji zajam od 88,3 mil EUR (od 100 mil USD) kao podršku strukturnim reformama, saopšteno je u utorak iz te međunarodne finansijske institucije.

Ovaj zajam je prvi od dva koji podržavaju vladine napore reformisanja državnih i društvenih preduzeća i ići će u budžet Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Prvi deo ovoga projekta usredsređen je na rešavanje pitanja 514 društvenih preduzeća koji se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju. Problemi koje ove firme imaju razrešiće se putem privatizacije i prodaje njihove imovine zainteresovanim investitorima ili kroz stečaj ako ne mogu više da opstanu.

Samo u 2013. godini, kako se dodaje, ovih 514 firmi imalo je gubitak od 690 miliona evra, ili preko dva odsto nacionalnog dohotka Srbije. Pored toga, mnoga od ovih preduzeća ne plaćaju poreze i doprinose i tako dodatno opterećuju državu. U njihovom posedu je vredna imovina - poput zemljišta, nekretnina i infrastrukture - koja se ne koristi produktivno. Kako mnoga od ovih preduzeća uživaju posebnu zaštitu od potraživanja poverilaca to u krajnjoj instanci obeshrabruje strane i domaće investitore da preokrenu njihovo poslovanje.

- Srbija ne može više da priušti odlaganje ovih reformi. Neproduktivna državna i društvena preduzeća su ozbiljan teret srpskoj privredi i veliki teret za poreske obveznike - kaže Elen Goldstin, direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

Serija kredita za budžetsku podršku će se posebno baviti sprovođenjem vladinog programa prioriteta, prvi put predstavljenog u avgustu 2014. godine. A on podrazumeva stečaj za 188 preduzeća za koja nije bilo zainteresovanih investitora, zatim privatizaciju dodatnih 206 preduzeća kroz prodaju imovine i zaključenje investicionog partnerstva za firme koje su od strateškog značaja za državu. Ovim zajmom se podržavaju i socijalne mere kako bi se ublažile posledice po radnike u ovim preduzećima a zasnovane na novim propisima odobrenim u januaru 2015. godine.
Pored toga, podržaće se i reforme Nacionalne službe zapošljavanja kako bi se omogućila bolja pomoć radnicima koji dobiju otkaz da nađu novi posao.

- Vlada je donela neke teške odluke i uvrstila je ove aktivnosti među pet svojih najvažnijih prioriteta - kaže Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

- Uz restrukturiranje preduzeća, to obuhvata i važno finansiranje otpremnina kao i bolju politiku aktivnih mera na tržištu rada, kako bi radnici koji budu pogođeni mogli da nađu drugi posao - dodao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.