NavMenu

Finansijski izveštaj "Meringa" pred zrenjaninskim Privrednim sudom

Izvor: Dnevnik Utorak, 17.03.2015. 09:10
Komentari
Podeli

Pred Privrednim sudom u Zrenjaninu danas će biti održano prvo poverilačko ročište radi razmatranja izveštaja o ekonomsko - finansijskom položaju zrenjaninskog preduzeća za inženjering, automatizacije merenja, elektroenergetiku i informatiku "Mering", u kojem je nedavno otvoren stečajni postupak, uz obrazloženje da u dužem vremenskom periodu nije sposobno da plaća obaveze. Ovo privredno društvo, čije se sedište nalazi na Žitnom trgu, u Poslovnom centru "Mala varoš", osnovano je 1990. godine i tokom poslednje decenije njegova aktivnost bila je usmerena ka primeni rešenja u naftnoj industriji i u oblasti termoenergetike.

- Preduzeće je učestvovalo u mnogim značajnim projektima u Republici Srbiji i bilo je lider na polju regulacije i merenja. Međutim, od 2010. godine nastaju problemi u poslovanju, pre svega zbog nemogućnosti naplate potraživanja od velikih kupaca, što je imalo za posledicu neizmirivanje dospelih obaveza, kako prema zaposlenima, tako i prema dobavljačima i javnim preduzećima – objasnila je stečajna upravnica "Meringa" Dragica Arsić u izveštaju koji će danas biti predstavljen pred stečajnim sudijom Radomirom Radojčićem.

Kako je navela, račun "Meringa" je u blokadi od 2012. godine, što je dovelo do toga da firma posluje sa gubitkom i da ostane bez radne snage i poslova. Na kraju, sve je rezultiralo stečajem koji je otvoren 10. februara ove godine, rešenjem zrenjaninskog Privrednog suda, a na predlog poverioca – Raiffesen banke: Na dan otvaranja stečajnog postupka, po podacima Dragice Arsić, u "Meringu" je bio samo jedan zaposleni radnik, sa srednjom stručnom spremom, kome je automatski, posle uvođenja stečaja, prekinut radni odnos. Kada je reč o petogodišnjim finansijskim pokazateljima poslovanja, "Mering" je u 2010. ostvario neto dobitak od preko 33 miliona dinara, dok je svake naredne godine beležio gubitke. Najveći je zabeležen 2011. i iznosio je 11,6 miliona dinara, dok je lane on procenjen na 4,6 miliona dinara.

- Podaci o finansijskom poslovanju "Meringa" pre otvaranja postupka stečaja dati su na osnovu dokumentacije ovlašćenog knjigovođe i potvrda Agencije za privredne registre – ističe stečajna upravnica. koja je u izveštaju popisala i nepokretnu imovinu ovog propalog zrenjaninskog preduzeća.

Od nekretnina, "Mering" poseduje poslovni objekat u izgradnji, na uglu ulica Nemanjina i Bulevar Oslobođenja, površine 885,9 kvadratnih metara, zatim kancelarijski prostor u Poslovnom centru "Mala varoš", koji je prodat u izvršnom postupku pre otvaranja stečaja i najverovatnije će biti zahtevano njegovo izlučenje iz stečajne mase, kao i tri garaže u Ulici despota Stefana Lazarevića. Ukupna likvidaciona vrednost svih ovih nekretnina procenjena je na 79,1 milion dinara. Zanimljivo je da "Meringu" nije ostalo ništa od pokretne imovine, jer su kancelarijski nameštaj i oprema prethodno prodati u izvršnom postupku, kako bi bio namiren poverilac Javno komunalno preduzeće "Gradska toplana".

- Likvidaciona vrednost potraživanja stečajnog dužnika prema Građevinsko – industrijskom kombinatu "Banat" u stečaju i Fabrici šećera u Bijeljini iznosi 44,7 miliona dinara, što sa nekretninama čini da je ukupna vrednost imovine 123,8 miliona dinara. S druge strane, ukupne obaveze "Meringa" prema bankama, dobavljačima, Poreskoj upravi i na ime neisplaćenih zarada, iznose 118,9 miliona dinara - preračunala je Dragica Arsić.

Ništa od reorganizacije

Stečajna upravnica Dragica Arsić je mišljenja da nije izvodljivo sprovesti reorganizaciju "Meringa", jer je deo imovine preduzeća prodat u izvršnom postupku, kao i zbog toga što je poslovna zgrada u izgradnji predmet obezbeđenog potraživanja razlučnih poverilaca. Prema trenutnom kretanju cena nekretnina na tržištu, prodajom ove zgrade teško bi se u celosti namirila obezbeđena potraživanja poverilaca.

- Takođe je neizvesna naplata potraživanja od Fabrike šećera u Bijeljini, iako postoji pravosnažna presuda od 2012. godine, pošto su računi ovog dužnika u višegodišnjoj blokadi. Osim toga, preduzeće "Mering" više nema zaposlenih, nema ugovorenih poslova i godinama unazad ne obavlja delatnost za koju je registrovano – konstatovala je Arsić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Finansije

Gubici Elektrodistribucije Srbije u 2023. bili milijardu dinara

Elektroprivreda Srbije (EPS) je prošle godine imala rekrodnu dobit 114,3 milijardi dinara, ali preduzeće koje se bavi distribucijm struje potrošačima, Elektrodistribucija Srbije (EDS) ne može se pohvaliti da je bilo uspešno, piše Danas. Prema finansijskim izveštajima objavljenim na APR-u, Elektrodistribucija je zabeležila gubitak od milijardu dinara ili skoro devet miliona evra. Prethodne, 2022. godine dobit EDS-a je iznosila 250

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.