NavMenu

Sarajevo i Zapadna Srbija privlače turiste banjama

Izvor: Tanjug/B92 Nedelja, 26.10.2014. 13:47
Komentari
Podeli

Terme Ilidža (Foto: Aleksandar Parezanović)Terme Ilidža
U Sarajevu je održana završna konferencija na kojoj je predstavljena zajednička turistička ponuda zdravstvenog turizma Sarajevske regije i Zapadne Srbije, koja je objedinjena kroz realizaciju projekta prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine.

U proteklih 18 meseci Fondacija lokalne demokratije Sarajevo i Turističke organizacije regije Zapadne Srbije iz Užica sprovela je projekat "Cross spa" koji ima za cilj jačanje regionalne saradnje i održivi ekonomski razvoj pograničnog područja dve zemlje, kroz uspostavljanje zajedničke integrisane turističke ponude termalnih banja u BIH i vazdušnih banja u Srbiji.

Projekat je finansirala Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa Srbija-Bosna i Hercegovina.

Predstavnik Delegacije EU u BIH Masimo Mina istakao je na završnoj konferenciji da je zdravstveni turizam predstavlja trend u Evropi i da će u vreme ekonomske krize ovaj projekat ima veliki značaj za ekonomski razvoj obe zemlje.

- Zdravstveni turizam udružen sa bogatim kulturno-istorijskim i prirodnim nasleđem mogao bi postati ključni izvozni proizvod Srbije i BiH. Ovakvi projekti prekogranične saradnje doprinose i uspostavljanju partnerstava između dve zemlje i stvaranju razmene znanja i iskustava i zajedničkom rešavanju problema. Evropska unija će nastaviti da finansira sociojalni i ekonomski razvoj lokalnih sredina u cilju stvaranja boljih uslova za život građana - izjavio je Mina.

Menadžerka projekta Jasmina Mujezinović istakla je na konferenciji da je "Cros spa" među prvim projektima EU na nivou prekogranične saradnje gde su korisnici banje, a njegov krajnji rezultat je jedinstven zdravstveni turistički proizvod.

- Zajednički turistički proizvod podrazumeva dostupnost banja u obe države građanima i Srbije i BIH, čime bi se unapredila ponuda u prekograničnom području kroz širenje asortimana turističkih proizvoda koji promovišu zdrav način života i odgovornost za sopstveno zdravlje - rekla je Mujezinovićeva.

Projektom su u BIH obuhvaćene termalne banje Terme Ilidža, Reumal Fojnica i Aquaterm Olovo, a u Srbiji vazdušne banje Specijalna bolnica Čigota na Zlatiboru, Zlatar, Pribojska banja i Specijalna bolnica Ivanjica.

Direktor Turističke organizacije regije Zapadne Srbije Miroslav Rađen naglašava za Tanjug da je vrlo bitno da dođe i do saradnje socijanih fondova dve države kako bi se omogućilo korisnicima da koriste usluge banja i u Srbiji i u BIH.

Pribojska banjaPribojska banja

- Inicijativa fondovima PIO za saradnju je upućenja i nadamo se da će do nje doći kako ne bi bilo prepreka za korišćenje usluga. Projektom su predviđeni programi koji podrazumevaju boravak gostiju u banjama Srbije i BIH u određenom vremenskom periodu. Nijedna banja se ne nudi posebno, već u paketu kao zajednički proizvod - objašnjava Rađen.

On je istakao i da je projekat doprineo razmeni iskustava i edukaciji kadrova, saradnji ustanova koje se bave zdravstvenim turizmom u obe zemlje, kao i podizanju kvaliteta usluge na viši nivo i unapređenja turističke infrastrukture kroz nabavku opreme.

- Projekta 'Cross spa' je samo početak daljeg unapređenja zdravstvenog turizma u obe regije. Godišnje zdravstveni turizam u svetu ostvari prihod od 60 milijardi dolara i beleži rast sva godine od 20 do 40 odsto. Srbija i BiH moraju pratiti taj trend u cilju ekonomskog razvoja ove regije - zaključio je Rađen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.