NavMenu

ASEE (ASSECO SEE) uspešno primenjuje projektni menadžment

Izvor: Promo Sreda, 22.06.2022. 11:03
Komentari
Podeli
Cilj projektnog menadžmenta je uspostavljanje optimalne organizacije, efikasnosti i kontrole, ostvarenje predvidljivosti, kao i optimalno korišćenje budžeta i resursa u svrhu dostizanja zadatog cilja. Primenom projektnog menadžmenta u radu smanjuje se rizik od neuspešnog ishoda, optimizuju se troškovi, unapređuje se timski rad i kreira se osećaj zajedništva u kompaniji ili organizaciji.

Upravljanje projektima je naročito kompleksno u IT industriji. Zato o ovoj temi razgovaramo sa Zoranom Miletićem, direktorom sektora za upravljanje projektima iz kompanije ASEE, koja je među prvima u regionu počela da primenjuje strukturiran pristup u upravljanju projektima u IT industriji.

Zašto je važno upravljanje projektima u IT sektoru?

- IT projekti na kojima radimo su kompleksni i ne ostavljaju prostor za grešku. Da bi se uspešno realizovali, neophodno je da budu jasno metodološki definisani.

ASEE je među prvim kompanijama u regionu koja u svoju strukturu integrisala Project Management Office i Operational Office. U okviru PMO definisani su poslovni procesi, procedure i metodologija koji predstavljaju izbalansirani miks teorijskih principa i realne poslovne prakse, što omogućuje da se projekti realizuju u skladu sa očekivanjima. Osnivanje PMO i rezultati koje smo ostvarili poslužili su kao primer dobre prakse prilikom uvođenja sistema upravljanja projektima kod nekoliko naših klijenata i kompanija na domaćem tržištu.

Većina naših klijenata danas poseduje Project Office, tj. organizacioni deo zadužen za upravljanje realizacijom projekata sa angažovanim vendorima kakav je i ASEE, što dodatno naglašava važnost Project Managmenta, ali i potvrđuje ispravnost pristupa koji primenjuje i promoviše ASEE. Oni klijenti koji još nisu uspeli da izgrade Project Office u sopstvenim strukturama, svesni navedenog stanja, angažuju spoljne saradnike da bi u realizaciju svojih projekata uveli potreban nivo predvidljivosti i upravljivosti. Mi, kao kompanija, podržavamo i rad nekih organizacija koje promovišu projektni menadžment u Srbiji, kako bi ovaj pristup što više zaživeo u našoj poslovnoj zajednici.

Kako je u vašoj kompaniji ASEE organizovano upravljanje projektima? Na kom nivou se odvija međunarodna saradnja?

- Organizacija rada na projektima definisana je metodologijom na nivou ASEE Grupe, čime smo uspostavili standarde kojih se svi članovi projektnog tima iz raznih zemalja pridržavaju, a koji nam istovremeno olakšavaju rad i komunikaciju i suštinsko razumevanje – drugim rečima kad je upravljanje projektima u pitanju - pričamo istim jezikom bez obzira odakle dolazimo.

Da li postoje neki IT poslovi na kojima se ne primenjuje projektni menadžment?

- Grubo rečeno, razlikujemo dve vrste poslova - one za koje možemo da kažemo da se ugovaraju projektno, i kontinuirane poslove kakva je na primer usluga podrške klijentu. Kad je u pitanju kontinuirani posao podrške klijentu, koriste se drugi pristupi ili metodologije. Proces podrške klijentu se ne sprovodi u skladu sa implementacionim metodologijama, već po metodologijama i standardima koji su tome namenjeni, kakav je recimo ITIL.

U upravljanju projektima postoji nekoliko metodologija. Koju od njih koristite u ASEE?

- ASEE poseduje sopstvenu Asseco SEE metodologiju, koja se bazira na najpoznatijih svetskim metodologijama i radnim okvirima kao što su PMBoK, PRINCE2, MSF, ali i SCRUM, LEAN i Agile. Koristimo iterativni pristup, koji omogućava da se poslovi završavaju u najkraćem mogućem roku i na način da se u potpunosti ispune ciljevi i okvir projekta.

Primenom Asseco SEE metodologije obezbeđuje se detaljna specifikacija uloga i aktivnosti neophodnih u procesu implementacije projekta, na osnovu proverenih najboljih iskustava iz prakse.

Metodologija obezbeđuje alate i obrasce koji će biti iskorišćeni u različitim fazama projekta implementacije. Ona nam ujedno omogućava da shodno specifičnosti projektnog zadatka ASEE tim realizaciji projekta priđe po waterfall, agilnom ili hibridnom principu.

Koliko projekata trenutno realizujete i iz kojih oblasti?

- Trenutno realizujemo oko 40 projekata. Na primer, u oblasti bankarskog poslovanja u Srbiji radi se o dva projekta zamene postojećih core sistema za bankarsko poslovanje sa ASEE rešenjima, a pored toga i dva projekta operativnog spajanja pojedinih banaka.

Koliki tim u ASEE je zadužen za projektni menadžment?

- Naš tim trenutno čini blizu 20 menadžera projekata. Posvećeni smo kontinuiranom stručnom usavršavanju. Polovina tima su nosioci PMP i/ili Prince2 Practitioner sertifikata. Pre nego što steknu ove sertifikate, kolege se kontinuirano usavršavaju kroz aktivni mentoring na dodeljenim projektima, kao i unapređenjem znanja i veština kroz Project Management kurseve. Imajući u vidu trenutni obim posla, kao i najavljene aktivnosti, vrlo je izvestan dalji rast našeg PMO tima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

A1 Srbija preuzima kompaniju Conexio Metro

Kompanija A1 Srbija je najavila preuzimanje 100% udela kompanije Conexio Metro. Zaključak transakcije zavisi od odobrenja relevantnih nadležnih organa. Ovim preuzimanjem A1 Srbija će steći 300 kilometara optičkih kablova, što će omogućiti pristup više od 42.000 domaćinstava, pretežno na Novom Beogradu, saopštavaju iz kompanije. Cilj A1 Srbije je da do 2025. godine počne sa pružanjem usluga na sopstvenoj optičkoj mreži, a ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.