Izvor: Promo | Sreda, 22.06.2022.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

ASEE (ASSECO SEE) uspešno primenjuje projektni menadžment

Zoran Miletić, direktor sektora za upravljanje projektima ASEE
Zoran Miletić, direktor sektora za upravljanje projektima ASEE (Foto: ASEE)
Cilj projektnog menadžmenta je uspostavljanje optimalne organizacije, efikasnosti i kontrole, ostvarenje predvidljivosti, kao i optimalno korišćenje budžeta i resursa u svrhu dostizanja zadatog cilja. Primenom projektnog menadžmenta u radu smanjuje se rizik od neuspešnog ishoda, optimizuju se troškovi, unapređuje se timski rad i kreira se osećaj zajedništva u kompaniji ili organizaciji.

Upravljanje projektima je naročito kompleksno u IT industriji. Zato o ovoj temi razgovaramo sa Zoranom Miletićem, direktorom sektora za upravljanje projektima iz kompanije ASEE, koja je među prvima u regionu počela da primenjuje strukturiran pristup u upravljanju projektima u IT industriji.

Zašto je važno upravljanje projektima u IT sektoru?

- IT projekti na kojima radimo su kompleksni i ne ostavljaju prostor za grešku. Da bi se uspešno realizovali, neophodno je da budu jasno metodološki definisani.

ASEE je među prvim kompanijama u regionu koja u svoju strukturu integrisala Project Management Office i Operational Office. U okviru PMO definisani su poslovni procesi, procedure i metodologija koji predstavljaju izbalansirani miks teorijskih principa i realne poslovne prakse, što omogućuje da se projekti realizuju u skladu sa očekivanjima. Osnivanje PMO i rezultati koje smo ostvarili poslužili su kao primer dobre prakse prilikom uvođenja sistema upravljanja projektima kod nekoliko naših klijenata i kompanija na domaćem tržištu.

Većina naših klijenata danas poseduje Project Office, tj. organizacioni deo zadužen za upravljanje realizacijom projekata sa angažovanim vendorima kakav je i ASEE, što dodatno naglašava važnost Project Managmenta, ali i potvrđuje ispravnost pristupa koji primenjuje i promoviše ASEE. Oni klijenti koji još nisu uspeli da izgrade Project Office u sopstvenim strukturama, svesni navedenog stanja, angažuju spoljne saradnike da bi u realizaciju svojih projekata uveli potreban nivo predvidljivosti i upravljivosti. Mi, kao kompanija, podržavamo i rad nekih organizacija koje promovišu projektni menadžment u Srbiji, kako bi ovaj pristup što više zaživeo u našoj poslovnoj zajednici.

Kako je u vašoj kompaniji ASEE organizovano upravljanje projektima? Na kom nivou se odvija međunarodna saradnja?

- Organizacija rada na projektima definisana je metodologijom na nivou ASEE Grupe, čime smo uspostavili standarde kojih se svi članovi projektnog tima iz raznih zemalja pridržavaju, a koji nam istovremeno olakšavaju rad i komunikaciju i suštinsko razumevanje – drugim rečima kad je upravljanje projektima u pitanju - pričamo istim jezikom bez obzira odakle dolazimo.

Da li postoje neki IT poslovi na kojima se ne primenjuje projektni menadžment?

- Grubo rečeno, razlikujemo dve vrste poslova - one za koje možemo da kažemo da se ugovaraju projektno, i kontinuirane poslove kakva je na primer usluga podrške klijentu. Kad je u pitanju kontinuirani posao podrške klijentu, koriste se drugi pristupi ili metodologije. Proces podrške klijentu se ne sprovodi u skladu sa implementacionim metodologijama, već po metodologijama i standardima koji su tome namenjeni, kakav je recimo ITIL.

U upravljanju projektima postoji nekoliko metodologija. Koju od njih koristite u ASEE?

- ASEE poseduje sopstvenu Asseco SEE metodologiju, koja se bazira na najpoznatijih svetskim metodologijama i radnim okvirima kao što su PMBoK, PRINCE2, MSF, ali i SCRUM, LEAN i Agile. Koristimo iterativni pristup, koji omogućava da se poslovi završavaju u najkraćem mogućem roku i na način da se u potpunosti ispune ciljevi i okvir projekta.

Primenom Asseco SEE metodologije obezbeđuje se detaljna specifikacija uloga i aktivnosti neophodnih u procesu implementacije projekta, na osnovu proverenih najboljih iskustava iz prakse.

Metodologija obezbeđuje alate i obrasce koji će biti iskorišćeni u različitim fazama projekta implementacije. Ona nam ujedno omogućava da shodno specifičnosti projektnog zadatka ASEE tim realizaciji projekta priđe po waterfall, agilnom ili hibridnom principu.

Koliko projekata trenutno realizujete i iz kojih oblasti?

- Trenutno realizujemo oko 40 projekata. Na primer, u oblasti bankarskog poslovanja u Srbiji radi se o dva projekta zamene postojećih core sistema za bankarsko poslovanje sa ASEE rešenjima, a pored toga i dva projekta operativnog spajanja pojedinih banaka.

Koliki tim u ASEE je zadužen za projektni menadžment?

- Naš tim trenutno čini blizu 20 menadžera projekata. Posvećeni smo kontinuiranom stručnom usavršavanju. Polovina tima su nosioci PMP i/ili Prince2 Practitioner sertifikata. Pre nego što steknu ove sertifikate, kolege se kontinuirano usavršavaju kroz aktivni mentoring na dodeljenim projektima, kao i unapređenjem znanja i veština kroz Project Management kurseve. Imajući u vidu trenutni obim posla, kao i najavljene aktivnosti, vrlo je izvestan dalji rast našeg PMO tima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE