NavMenu

Milan Bukumirović, predsednik Udruženja finansijskih direktora Srbije - Manjak izvora finansiranja glavni problem privrede

Izvor: eKapija Utorak, 25.07.2017. 10:48
Komentari
Podeli
Milan BukumirovićMilan Bukumirović
Svetsko tržište i dalje ne postiže željene stope rasta, pri čemu dalji pad cena nafte, jačanje američkog dolara, nerešeni problemi sa NPL-ovima i nestabilnost kineske ekonomije kao svetskog proizvođača broj jedan dodatno usporavaju rast svetske ekonomije. Navedeni faktori sve više utiču ne samo na multinacionalne, već i na manje, regionalne kompanije, konstatovano je na ovogodišnjoj, šestoj CFO konferenciji, koju je Udruženje finansijskih direktora Srbije, u saradnji sa TGI Grupom i pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija, organizovalo u Aranđelovcu.

- Kada je reč o regionu šireg Balkana, rastuća politička nestabilnost poziva investitore na suzdržanost, ali i regionalni menadžment kompanija sve više uzima u obzir potencijalne političke rizike u svojim poslovnim planovima - kaže u razgovoru za eKapiju Milan Bukumirović, predsednik Udruženja finansijskih direktora Srbije (UFDS) i direktor finansija i administracije kompanije Swarovski.

On podseća da su se na marketinškom panelu šeste CFO konferencije moderator i panelisti bavili analiziranjem isplativosti investicija u marketing, gde je istaknuto da se efekti marketinških ulaganja ne moraju uvek primarno iskazivati kroz povećanje prodaje, kao i da investicija u samo jedan segment marketinga ne daje rezultat, već je za dugoročan efekat potreban integralan pristup marketingu kao celini. Diskutujući o digitalizaciji u poslovanju, zaključeno je da bi finansijski direktori trebalo da imaju u vidu da se o digitalnoj transformaciji govori kao o 4. industrijskoj revoluciji, jer danas tehnologija ima mogućnost da poveže nekoliko milijardi ljudi i samim tim da stvori jedno veliko, "online" tržište.

U intervjuu za naš portal Milan Bukumirović govori i o makroekonomskoj situaciji u Srbiji, perspektivi srpskog tržišta, glavnim prioritetima i rizicima u poslovanju kompanija, kao i o glavnim aktivnostima i planovima UFDS u narednom periodu.

eKapija: Kako članovi vašeg udruženja ocenjuju makroekonomsku situaciju u Srbiji i kako će ona uticati na odluke finansijskih direktora u narednom periodu?

- Makroekonomski pokazatelji, kao i ocene relevantnih međunarodnih institucija, ukazuju na to da postoji napredak, ali finansijski direktori (CFO) ostaju konzervativni, čekajući dalji razvoj makroekonomske situacije i odlažući donošenje bitnijih investicionih odluka za naredni period. Nestabilnost u regionu, pre svega u Makedoniji i Albaniji, dovodi do rastućeg političkog rizika, što utiče na rast neizvesnosti koja je značajan inhibitor u donošenju dugoročnih finansijskih odluka. Nepostojanje adekvatne regulative za rešavanje NPL-ova i dalje opterećuje bankarski sektor koji je u velikoj meri uzdržan od davanja novih pozajmica privredi, utičući tako direktno na likvidnost i solventnost domaće privrede.

eKapija: Koliko su, u takvoj atmosferi, kompanijama uopšte dostupni izvori finansiranja?

- Dostupnost izvora finansiranja je dosta limitirana upravo zbog loših iskustava sa NPL-ovima. Tržište kapitala u Srbiji gotovo da ne postoji. U prilog tome govori i činjenica da rad investicionih fondova u Srbiji još uvek nije usaglašen sa zakonodavstvom EU, što ograničava njihovu veću prisutnost na srpskom tržištu. Uzimajući u obzir sve ovo, uloga CFO-a u segmentu fundraisinga je prilično limitirana. Budući da su kamate na bankarske depozite u Srbiji gotovo jednake nuli, a u Zapadnoj Evropi već duži vremenski period negativne, ne postoji most između raspoloživih likvidnih sredstava sa jedne strane i kompanija sa dobrim investicionim projektima sa druge.

(Foto: Andrei_R/shutterstock.com)
eKapija: Kakva je perspektiva srpskog tržišta i koji će, u skladu sa tim, biti glavni prioriteti u poslovanju kompanija?

- Perspektiva srpskog tržišta se ogleda u potencijalu koji Srbija ima da postane "Supply Chain" destinacija Zapadne Evrope. Glavni prioriteti u poslovanju kompanija biće i dalje usmereni prvenstveno na održavanje postojećih performansi, a ne na ekspanzivno poslovanje. U cilju daljeg ekonomskog razvoja u Srbiji je potrebno jačanje tržišta kapitala, ali i stimulisanje pravnih i fizičkih lica sa viškom likvidnih sredstva da investiraju.

eKapija: A koji su glavni rizici?

- Jedan od najvećih izazova za državu je smanjenje sive ekonomije, gde bi promocija elektronskih finansijskih transakcija, u cilju smanjenja upotrebe gotovine, bila jedan od alata za njeno kontrolisanje. Iz ugla domaćih kompanija, rizik likvidnosti i nedostatak spremnosti banaka da finansiraju investicione projekte u privredi predstavljaju jedno od najvećih ograničenja za realizaciju novih projekata. Uzimajući prethodno navedeno u obzir, kompanije u svoja očekivanja ugrađuju veoma skromne stope rasta.

eKapija: Kako razvoj tehnologije i digitalna era danas utiču na ulogu i rad finansijskih direktora? Koliko se menjaju metodi i pristupi?

- Digitalizacija je danas toliko značajna da može da učini u kratkom vremenskom periodu čitave industrije nekonkurentnim. Sigurno je i da se uloga CFO-a značajno menja pod uticajem sve digitalnijeg poslovnog okruženja. Na forumu koje je naše Udruženje organizovalo prošle godine imali smo priliku da pričamo o "virtuelnom" CFO-u, odnosno o sve većem uticaju digitalizacije, koja uz rast broja "Shared service" centara značajno menja funkciju finansija i finansijskih direktora.

Sa povećanim stepenom digitalizacije transakcioni deo, koji ne zahteva specifičan "know-how", izmešta se u globalne habove koji vrše transakcione usluge zadovoljavajućeg kvaliteta, ali po značajno nižoj ceni. Kod CFO-a ostaje kvalitativni deo praktičnih znanja, kao što su planiranje i specifičnosti vezane za konkretno tržište, odnosno usluge koje ne mogu tako lako da se pružaju sa udaljene lokacije. Mala tržišta često u potpunosti ostaju bez funkcije CFO-a koja se izmešta na deo šireg regiona ili klastera.


eKapija: Na koji način UFDS podržava svoje članove u njihovom radu i profesionalnom razvoju?

- Aktivnosti UFDS-a uključuju redovne sastanke članova, organizaciju i učešće na relevantnim finansijskim forumima, kako u Srbiji, tako i u Evropi, a sve u cilju unapređenja i razmene znanja i iskustva iz oblasti finansija. Članovi udruženja razmenjuju konkretne primere i neposredna iskustva iz prakse, čime doprinose unapređenju sopstvenog razvoja, ali i pospešuju razmenu stručnih znanja iz ekonomsko-finansijske sfere. Pored ličnog razvoja članova, aktivnosti UFDS-a su usmerene na unapređenje poreske politike i poslovnog ambijenta kako u Srbiji, tako i u regionu.

eKapija: U realizaciji tih ciljeva usmereni ste i na saradnju sa drugim organizacijama i državnim institucijama?

- UFDS sarađuje sa relevantnim državnim, visokoobrazovnim i komercijalnim organizacijama u oblasti finansija. Kada su državne institucije u pitanju, prvenstveno sarađujemo sa Ministarstvom finansija i Privrednom komorom Srbije, i to u oblasti zakonodavstva, komentarišući predloge zakona i pravilnika i dajući stručno mišljenje. UFDS ima i svoje partnere, relevantne organizacije iz različitih oblasti bez kojih ne bi bilo moguće nesmetano obavljanje aktivnosti Udruženja, a to su Ekonomski fakultet u Beogradu, Srpsko fiskalno društvo, kao i kompanije Deloitte Srbija, Europcar Srbija i advokatska kancelarija Subotić-Jevtić.

eKapija: Kakvi su planovi UFDS za naredni period?

- Pored daljeg profesionalnog razvoja finansijskih direktora, planovi UFDS-a usmereni su na regionalizaciju, gde je u planu otvaranje regionalnih kancelarija u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Grčkoj. Takođe, u narednom periodu UFDS će organizovati mentorski program za studente završnih godina Ekonomskog fakulteta u Beogradu, na kome će studenti imati jedinstvenu priliku da od finansijskih direktora globalnih korporacija čuju savete, ali i konkretna iskustva koja će im pomoći u profesionalnom razvoju. UFDS će u budućem periodu učestvovati na najrelevantnijim forumima za ekonomsko-finansijsku oblast, a u saradnji sa TGI-em organizovaćemo sedmu CFO konferenciju koja će imati više regionalni karakter - najavljuje Milan Bukumirović u intervjuu za eKapiju.

Marko Andrejić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.