NavMenu

Prvi javni beležnici u Srbiji položili zakletvu - Od 1. septembra počinju da rade

Izvor: Blic Četvrtak, 07.08.2014. 15:47
Komentari
Podeli
Prvi javni beležnici u Srbiji, njih 94-voro, danas su položili zakletvu pred ministrom pravde Nikolom Selakovićem u Domu Narodne skupštine Srbije, a od 1. septembra počeće sa radom.

Ministar pravde je tom prilikom istakao da je uvođenje javnog beležništva u pravni sistem Srbije motivisano potrebom približavanja savremenim pravnim tokovima, stvaranju pravne sigurnosti, naročito u poslovima prometa nepokretnosti, kao i stvaranu pozitivne klime za investiciona ulaganja.

- Uvođenje notarijata zasigurno će doprineti rasterećivanju sudova, bržem odvijanju pravnog prometa i sigurnom ostvarivanju zaštite prava i interesa građana - istakao je Selaković i izrazio očekivanje da će s obzirom na značaj i obim poverenih i ovlašćenja svoj posao obavljati stručno, profesionalno i odgovorno.

Javni beležnik je pravnik, koji na osnovu javnih ovlašćenja prihvata od stranaka izjavu volje, daje joj potrebnu pismenu pravnu formu i o tome izdaje odgovarajuće isprave koje imaju karakter javne isprave. Originale tih isprava preuzima na čuvanje, a izdaje overene prepise. U njegove zadatke spada i javno potvrđivanje činjenica.

Pored poslova sastavljanja isprava i poslova overe, koji će biti u isključivoj nadležnosti javnih beležnika, značajan deo nadležnosti sudova, pre svega iz vanparnicne materije (kao što su ostavinski postupci), može biti poveren javnim beležnicima, čime se doprinosi rasterećenju sudova i stvaranju uslova za efikasan rad pravosuđa, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, javno beležništvo je služba od javnog poverenja, a javni beležnik obavlja delatnost kao isključivo i stalno zanimanje dok mu ne prestane delatnost, u skladu sa zakonom.

Njegov pečat u stvarima iz beležnikovog delokruga, zamenjuje pečat suda, naglasio je ministar.

On je javnim beležnicima poručio da su u obavljanju svog posla samostalani i nezavisani, kao i da će od njihovog odnosa prema profesiji, u velikoj meri zavisiti reputacija te profesije.

Selaković je najavio da će skupština javnih beležnika biti održana 15. avgusta 2014. na kojoj će biti formirana Komora javnih beležnika, izabran predsednik Komore, usvojen Statut komore, Javnobeležnicki poslovnik i Poslovnik o radu skupštine, a razmatraće se i izbor člnova Izvršnog odbora i Disciplinskih organa.

Sekalović je ukazao da će do 1. septembra, na predlog Ministarstva pravde biti usvojene i brojne zakonske izmene da bi se stekli uslovi za nesmetan pocetak rada javnih beležnika 1. septembra.

Pored zakonodavnih izmena, u skladu sa Akcionim planom za sprovodenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa, doći će i do izrade Programa stalne i početne obuke za imenovane javne beležnike jer, kako je naveo ministar, oni moraju biti dobro obučeni.

Nakon sprovedenog konkursa u junu, 1. avgusta imenovana su 94 javna beležnika za područje 32 osnovna suda u Republici Srbiji, koji su danas položili zakletvu.

Iako je konkurs bio raspisan za područja 37 osnovnih sudova, za njih pet (Požega, Gornji Milanovac, Arandelovac, Vrbas i Kikinda) nije bilo prijavljenih kandidata.

Selaković je takođe najavio da će se nastaviti raspisivanje konkursa i održavanje ispita za javne beležnike, jer je Pravilnikom o privremenom broju javnobeležnickih mesta predvideno ukupno 371 javnobeležničko mesto u Srbiji.

Svaka opština u obavezi je da ima najmanje jednog javnog beležnika, jer po Zakonu na svakih 25.000 stanovnika dolazi po jedan javni beležnik. Ministar pravde je takođe podsetio da je Kraljevina Jugoslavija, u nameri da u pravne odnose uvede znatno viši stepen reda i sigurnosti pre 84 godine 1930. donela Zakon o javnom beležništvu. Međutim ta profesija nije bila dugog veka, niti se ukorenila u svim delovima države, a već je 1944. godine ukinuta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.