NavMenu

Arapski zajam sve bliži Srbiji

Izvor: RTS Utorak, 27.05.2014. 16:01
Komentari
Podeli

U Skupštini Srbije završena je rasprava o zakonima kojima se potvrđuju sporazumi sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a koji se odnose na zajam za budžet od milijardu dolara i na kredit za finansiranje sistema za navodnjavanje. Treći sporazum o kojem će se poslanici izjašnjavati - tiče se zajma za mala i srednja preduzeća koji je Narodna banka potpisala sa Evropskom investicionom bankom.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da je Srbija pod veoma povoljnim uslovima dobila zajam od milijardu dolara od Vlade Abu Dabija, što će imati pozitivan efekat na investitore.

- Preko dobrih političkih dobrih odnosa i dobre pozicije, imamo mogućnost da ostvarimo takve uslove što nije slučaj ni sa jednom zemljom u regionu - naglasio je Krstić u Skupštini, obrazlažući predlog o ratifikovanju zajma od milijardu dolara između Vlade Srbije i Vlade Abu Dabija.

Krstić je rekao da taj zajam ima pozitivan efekat za smirivanje investitora i održavanje obećanja.

- U odnosu na referentne kamatne stope po kojima bismo se sada zaduživali, taj zajam čini uštedu od 300 mil USD na konto kamata koje bismo isplaćivali 10 godina - izjavio je Krstić.

- Saradnja sa UAE napreduje mnogo šire i ovo je prva od nekoliko tranši tog kredita - naveo je ministar.

On je dodao i da bi Srbija, da nije uzela taj zajam, morala da se zadužuje na način na koji to inače radi na međunarodnom bankarskom tržištu.

Krstić je, obrazlažući predlog o ratifikovanju zajma između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za navodnjavanje, kojim Srbija dobija 97 mil USD za navodnjavanje, izjavio da je to namenski kredit koji uključuje 14 različitih projekata.

- Ovaj zajam je planiran u budžetu i njegovo povlačenje je planirano u naredne četiri godine - rekao je Krstić.

Krstić je kao veoma povoljan ocenio i treći međunarodni ugovor koji poslanici ovih dana treba da ratifikuju.

- To je zajam koji se administrira preko NBS-a i komercijalnih banaka. Rizik ne preuzima država, a koristi se za jeftino finansiranje preduzeća i u tom smislu podrazumeva najpovoljniji izvor finansiranja za banke i preduzeća, te efektivna kamatna stopa po kojoj se zadužuju preduzeća iznosi oko 3-4 procenta - objasnio je Krstić.

On je dodao i da je to ukupno 500 mil EUR, odnosno 150 mil EUR koje će odmah nakon ratifikacije biti stavljene na raspolaganje komercijalnim bankama.

DS i NDS kritikuju arapski zajam

Poslanici Demokratske stranke i Nove demokratske stranke kritikovali su najavljeni arapski zajam od milijardu dolara, navodeći da Srbija ne treba da se zadužuje da bi finansirala tekuću potrošnju, kao i da zajam nije najpovoljniji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.