NavMenu

Pogledajte kako izgleda vizija kompanije "Siemens" u narednom periodu

Izvor: eKapija Subota, 10.05.2014. 10:24
Komentari
Podeli

(Foto: Suzana Obradović)
U budućnosti će se "Siemens AG" usmeriti na elektrifikaciju, automatizaciju i digitalizaciju. Pored ovih vrednosti, "Siemens" je odredio još nekoliko oblasti razvoja u kojima vidi svoj najveći dugoročni potencijal. Kompanija svoje resurse usmerava ka ovim oblastima razvoja i najavljuje konkretne mere u tom pravcu. U te mere spada kupovina većeg dela "Rolls Royce"-ovog poslovanja u oblasti energetike. U pripremi je i izlazak segmenta audiologije na berzu. Pored toga, "Siemens" će svoju organizacionu strukturu učiniti horizontalnijom i u većoj meri okrenutom potrebama klijenata. To je "Siemens – Vizija 2020".

- Naša "Vizija 2020" okrenuta je ka dugoročnim aspektima razvoja naše kompanije na poljima vrednosti kao što su moderna elektrifikacija i automatizacija. Proširenjem učešća zaposlenih u uspehu naše kompanije na osnovu vlasništva nad akcijama, mi u Siemens-u stvaramo održivu vlasničku kulturu - izjavio je predsednik i generalni direktor "Siemens"-a Džo Kezer.

Naša kompanija želi da proširi svoje planove u vezi sa akcijama za zaposlene ispod nivoa višeg menadžmenta i da poveća broj zaposlenih akcionara za minimum 50%, na znatno iznad 200.000. "Siemens" će zbog toga godišnje na raspolaganje staviti do 400 mil EUR, u zavisnosti od rezultata poslovanja kompanije. Pored toga, sledi i početak ranije najavljenog programa otkupa akcija u vrednosti do 4 milrd EUR, saopšteno je iz beogradskog predstavništva ove kompanije.

Buduća usmerenost ka elektrifikaciji, automatizaciji i digitalizaciji rezultat je detaljne i obimne analize započete u avgustu 2013. godine. Siemens je utvrdio u kojim će oblastima uz pomoć svojih proizvoda i jedinstvenih tehnoloških znanja i iskustava moći da ostvari dugoročni rast i visoku profitabilnost.

Na poljima elektrifikacije i automatizacije "Siemens" je na mnogim tržištima već nedvosmisleno pozicioniran kao igrač broj 1. Polja koja će se u ovim dvema oblastima razvijati jesu tržišta za male gasne turbine i priobalne vetroelektrane koje profitiraju zahvaljujući sve većoj tražnji za sigurnim i održivim izvorima energije. Procesna industrija, na primer, pruža atraktivne mogućnosti na koje Siemens može još intenzivnije da utiče svojim rešenjima za automatizaciju i pogonske sklopove. Tržište nekonvencionalne nafte i gasa takođe predstavlja atraktivan potencijal za rast "Siemensa".

(Foto: Suzana Obradović)

"Siemens" namerava da u potpunosti iskoristi potencijal proširenja digitalizacije, i to ne samo u proizvodnji. Korišćenjem softvera i simulacija, uz pomoć digitalne fabrike, razvoj proizvoda je znatno brži i efikasniji. Usluge koje se zasnivaju na podacima, softveru i IT rešenjima od presudnog su značaja, budući da one imaju ogroman uticaj na sve buduće oblasti razvoja "Siemens"-a.

Da bi u potpunosti iskoristio tržišni potencijal u ovim oblastima, "Siemens" menja svoju organizacionu strukturu. Počevši od 1. oktobra 2014. organizacija će biti pojednostavljena tako što će se eliminisati nivo sektora, a poslovanje organizovati u devet divizija umesto dosadašnjih 16. Pored toga, od sada će se medicinskom opremom i rešenjima upravljati zasebno. To znači da će regionalne organizacione strukture moći da se oblikuju u skladu sa zahtevima tržišta zdravstva i neće morati da se prilagođavaju organizacionoj šemi kompanije. To će oblasti Medicinska oprema i rešenja dati veću fleksibilnost na tržištu medicinskih tehnologija za koje su karakteristične fundamentalne promene i promene kursa. Siemens u sklopu ovog restrukturiranja priprema i izlazak segmenta audiologije na berzu.

Udruživanje divizija i eliminisanje sektora smanjiće birokratiju, smanjiti troškove i ubrzati proces donošenja odluka unutar kompanije. Pored toga, organizacione jedinice čija je namena pružanje podrške – na primer, ljudski resursi i komunikacije – u budućnosti će biti pojednostavljene i njima će se upravljati iz jednog centra. Ove mere, za koje se očekuje da će povećati produktivnost za oko 1 mlrd EUR godišnje, u potpunosti će početi da se primenjuju do kraja fiskalne 2016. godine. Da bi se optimalizovala održivost razvoja troškova, naša kompanija je postavila novi cilj u pogledu totalne troškovne efikasnosti. Počevši od fiskalne 2015. ona će iznositi tri do pet procenata godišnje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.