Izvor: Novosti | Četvrtak, 17.04.2014.| 12:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

I tehniku prodaju "na crno" - Nelegalna trgovina električnih aparata zatvorila mnoge prodavnice u našoj zemlji

(Foto: Ivana Vuksa)

Samo šverc televizora Srbiju je lane "koštao" barem 12 mil EUR. Tokom 2013. na naše tržište je nelegalno ušlo oko 60.000 televizora, uglavnom iz Mađarske i Slovačke, čije su prosečne cene oko 500 EUR, a razne dažbine čine oko 40% cene. Samo podaci o nelegalnoj trgovini TV uređajima pokazuju koliki je ceh poslovanja "na crno" tehničkom robom.

Šverc tehnike u Srbiji zatvorio je mnogobrojne trgovine. Tako su "katanac" na vrata stavile prodavnice "Tehnomarketa", "Tehnomaksa", "Elektronikija", "Eltima"... Oni koji još rade, kažu da jedva preživljavaju.

Slobodan Šijan, generalni direktor "Tehnomanije", kaže da je šverc uzeo ozbiljne razmere, posebno na tržištu Vojvodine i Beograda. "Na veliko" se roba švercuje iz susedne Mađarske, a na granici dobijaju i povraćaj PDV. Aparati se potom bez smetnji prodaju na brojnim sajtovima.

- Takva roba je u startu jeftinija i do 30%, jer se ne izdaje fiskalni račun, garancija, ne plaća se carina od 15%, PDV od 20%, porezi, eko-taksa - naglašava Šijan.

- Na takav način stvara se zatvoreni krug iz koga nije moguće izaći, koji nanosi štetu firmama, ali i državi. Trgovci iz naše branše treba nekako da prežive ovu godinu. Ukoliko nova vlada ne preduzme ozbiljne korake, do kraja godine zatvoriće se 30% trgovina tehnike.

I u "Mercator"-u kažu da se susreću sa otežanim uslovima poslovanja, zbog ograničene tražnje i značajnog udela crnog tržišta. Naglašavaju da se protiv sive zone bore raznim povlasticama.

Aleksandar Nedeljković, jedan od trgovaca tehnikom kaže da vlasnici maloprodajnih objekata nisu u stanju da konkurišu cenama, koje reklamiraju nelegalni trgovci.

Za sve isti uslovi

Zbog sve težeg poslovanja, mnogi trgovci, među kojima su "Tehnomanija", "Mercator", "Home centar", "Centar bele tehnike" CBT, "Gigatron", "Big bang" i drugi, uputili su krajem prošle godine dopis Ministarstvu finansija, u kome ukazuju na sve težu poziciju i neravnopravan položaj na tržištu.

- Kako je dalje neodrživo obavljanje delatnosti u takvim uslovima, tražimo da se bez odlaganja preduzmu hitne mere na suzbijanju nelojalne konkurencije i omogućavanje ravnopravnih uslova na tržištu - ističu trgovci tehnikom.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 17.4.2014.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.