NavMenu

Udruženje naftnih kompanija Srbije traži da se regresirano gorivo prodaje na svim pumpama

Izvor: Tanjug Utorak, 25.03.2014. 12:24
Komentari
Podeli

(Foto: Marija Kambić)

Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) pozvalo je 25. marta Ministarstvo poljoprivrede da omogući svim benzinskim stanicama u Srbiji da prodaju regresirano gorivo za prolećne poljoprivredne radove u Srbiji, naglasivši da Ministarstvo mesecima ne uspeva da pronađe rešenje za to pitanje.

UNKS je pozvao Ministarstvo poljoprivrede da omogući da se kroz prodaju regresiranog goriva na svim pumpama, prepusti krajnjim korisnicima da sami izaberu benzinsku stanicu na kojoj će se snabdevati.

Iz UNKS-a napominju da sem deklarativnog stava, da ..."teži da poljoprivrednicima obezbedi kvalitetnije snabdevanje dizel gorivom, po najpovoljnijim cenama", Ministarstvo poljoprivrede mesecima nije uspelo da pronađe rešenje za ovo pitanje, koje je važno kako za poljoprivrednike, tako i za čitavo tržište derivata nafte.

- Umesto da napokon omogući poljoprivrednicima da ostvare pravo na regresiranu cenu određene količine goriva, bez obzira u koje doba godine i na kojoj benzinskoj stanici ga kupe, odugovlačenjem procesa donošenja odluke Ministarstvo unosi nepotrebnu neizvesnost među poljoprivredne proizvođače i izaziva sumnju da će donošenje odluke u jeku setve, još jednom biti obrazloženje za aboliranje nedopustive tržišne anomalije, kojom je u nekoliko prethodnih godina, sav promet bio preseljen na benzinske stanice 'ovlašćenog distributera' - navodi se u saopštenju UNKS-a.

Ministarstvo poljoprivrede, kako se navodi, svesno ignoriše činjenicu da se najveća pokrivenost teritorije dobija uključivanjem svih benzinskih stanica u lanac snabdevanja poljoprivrednika, a zanemaruju se i prethodno izneti stavovi Komisije za zaštitu konkurencije i Ministarstva energetike, da ne sme biti favorizovanih u lancu prodaje regresiranog goriva, zbog zaštite i unapređenja konkurencije i očuvanja stabilnosti tržišta ovih energenata.

Postupak Ministarstva poljoprivrede je nedavno izazvao pažnju i Komisije Evropske unije, a ukoliko se nešto slično ponovi, UNKS-a će biti primorano da Sekretarijatu Energetske zajednice podnese žalbu protiv radnji države i zatraži intervenciju, isticeče se u saopštenju tog udruženja.

UNKS napominje da je više od 70% benzinskih stanica, suprotno Zakonu o zaštiti konkurencije, odlukom Ministarstva poljoprivrede, prošle godine bilo isključeno iz prometa oko 115.000 t dizel goriva.

Ukupna vrednost ovog goriva u 2013. bila je oko 150 mil EUR, a samo maloprodajna marža je iznosila najmanje 10 mil EUR, naveo je UNKS i dodao da su kompanije članice tog udruženja, bez obzira na brojne nepoznanice u vezi sa načinom ostvarivanja prava na regresiranu cenu goriva, na zahtev poljoprivrednika, već počele isporuku goriva i u potpunosti su spremne da se uključe u dalju distribuciju, što će omogućiti pouzdanije snabdevanje ratara gorivom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.