NavMenu

Ljudi, šimpanze i delfini vide isto svet oko sebe

Izvor: B92 Ponedeljak, 20.01.2014. 14:53
Komentari
Podeli

Istraživači s Univerziteta Kjoto u Japanu uočili su sličnosti između tri vrste uprkos njihovim staništu - ljudi, delfina i šimpanzi.

Utvrđeno je da delfini vide svet kao ljudi i šimpanze, navodi se u novom istraživanju. Pošto imaju različita staništa, njihove oči su adaptirane okruženju, ali slika je ista. Delfini imaju malo slabiji vid, ali i oni i šimpanze imaju istu sliku kao i ljudi.

Delfinima je pokazano devet različitih oblika i istrenirani su da ih dodiruju nosom kada se oblik pojavi iznad vode. Taj oblik bi im potom bio pokazan uz još jedan drugi i delfini bi uvek izabrali pravi, tj. dodirnuli bi nosom onaj s kojim su vežbali.

Ti rezultati upoređeni su s onima koji su dobijeni ranije posle testova sa ljudima i šimpanzama i zaključak je da delfini vide svet isto kao ljudi.

Naučnici su testirali tri delfina rođena u divljini - Pis, Tino i Igl koji žive u javnom akvarijumu Luke Nagoja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.