NavMenu

Policajci još nose pohabane uniforme - Isporuka nove odeće i obuće trebalo je da počne u novembru 2013.

Izvor: Politika Petak, 10.01.2014. 10:23
Komentari
Podeli

Oko 20.000 policajaca moraće da se strpi kako bi se preobukli u nove uniforme. Posle 11 godina nošenja već vidno dotrajale i pohabane uniforme, nova policijska odeća i obuća trebalo je da počne da se isporučuje policajcima još u novembru prošle godine. Ali nije tada počela, kasnilo se, bez objašnjenja.

Na ovaj problem podsetili su u Sindikatu srpske policije (SSP). Oni su pozvali uniformisane policajce da pre nekoliko dana, prilikom posete Zlatiboru, Ivicu Dačića, premijera i ministra unutrašnjih poslova dočekaju u pocepanoj i truloj uniformi.

Dačić je, podsetimo, trebalo da na Zlatiboru prisustvuje promociji novih uniformi za policijske službenike, koji rade u područjima zimskih turističkih centara. Posle poziva SSP-a, Dačićeva poseta Zlatiboru je otkazana.

Kao razloge za ovakav postupak SSP je naveo da promocija novih uniformi može samo da iritira veliki broj policajaca, koji o njoj mogu samo da sanjaju.

– Nepromišljeni čin ministra nije ništa drugo nego dolivanje soli na ranu policajcima, koji po svemu sudeći uniformu neće dobiti u ovoj godini pošto nema ni najave da se krenulo sa njenim šivenjem – navedeno je u saopštenju.

Kako je naš list objavio, nova uniforma trebalo bi da bude izrađena od najkvalitetnijih materijala prilagođenih svakodnevnim poslovima i uslovima rada policajca i da umesto dosadašnjih 25, ima 19 delova. Predviđeno je da je dobiju saobraćajni policajci, policajci u patroli, znači oni koje građani svakodnevno viđaju i sreću na ulici. Interventna uniforma, koju nose specijalne i interventne policijske jedinice se neće menjati, jer postojeće već odgovaraju svetskim i evropskim standardima i zadovoljavaju potrebe i uslove rada srpske policije.

U novom kompletu trebalo bi, između ostalog, da bude po jedan par letnjih i zimskih pantalona, po jedna košulja dugih i kratkih rukava, polo majica, polurolka kratkih i dugih rukava, džemper, zimski i letnji par obuće, rukavice, zimski i letnji kačket, dve jakne, od kojih jedna tanja za prelazne periode i jedna zimska, kabanica, tanje i deblje čarape i prvi put donji veš. Umesto metalnih, na uniformi bi bile vezene oznake. Sadašnje šapke, kravate i cipele trebalo bi da budu dorađene i iskorišćene za svečanu uniformu.

Novost je, između ostalog, da bi policajci umesto dosadašnjih cipela trebalo da nose poluduboke "borbene" patike. Njih bi dobijali na dve godine, a zimske čizme na oko dve do tri godine, u zavisnosti od roka koji bude propisao proizvođač.

Da bi bila uočljiva na putu, saobraćajna policija trebalo bi da ima fluorescentne delove uniforme. Zbog toga bi jakne i kišni mantil imali dva lica. Čak i polo majice za saobraćajnu policiju trebalo bi da budu izrađene u kombinaciji žute i teget boje.

Biće uskoro

Isporuka novih uniformi policajcima još nije počela, kažu u MUP-u za "Politiku". U toku su, navode, postupci sprovođenja javnih nabavki.

Kako saznajemo, novu uniformu prvi će verovatno obući policajci u Beogradu. Kako su objasnili u Birou za odnose s javnošću ovog ministarstva, planom za 2013. godinu obezbeđena su sredstva za nabavku 6.000 kompleta uniformi za policajce PU Beograd.

– Opremanje preostalog broja policajaca zavisiće od sredstava koja budu obezbeđena planom budžeta za 2014. godinu – navode u MUP-u.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 10.01.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Vlada Mađarske usvojila akt o smanjenju čekanja na graničnim prelazima sa Srbijom

Vlada Mađarske usvojila je akt o razvojnim potrebama za realizaciju određenih mera u cilju smanjenja vremena čekanja na graničnim prelazima sa Republikom Srbijom, objavio je Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. - Shodno ovoj odluci, snage granične policije na prelazu Reske biće povećane za 78, a na prelazima Tompa i Hercegsanto za 125 lica, takođe će se nabaviti i neophodna tehnička oprema u 2024-2025. godini -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.