NavMenu

Viša posebna stopa PDV-a, niže plate i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru - Skupština usvojila paket od 11 zakona

Izvor: Tanjug Subota, 07.12.2013. 09:40
Komentari
Podeli

Skupština Srbija završila je kasno u petak veče (6. decembra 2013. godine) rad usvajanjem paketa od 11 zakona, neophodnih za usvajanje republičkog budžeta za 2014. godinu, a o tom zakonskom predlogu raspravu će početi u ponedeljak, 9. decembra.

Tokom maratonske sednice, koja je završena nešto posle 23 sata, poslanici su raspravljali o 78 amandmana.

Usvojene su izmene zakona o budžetskom sistemu, penzijskom i invalidskom osiguranju, porezu na dohodak građana, duvanu, porezu na dodatu vrednost, porezu na dobit pravnih lica, poreskom postupku i poreskoj administraciji, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, platama državnih službenika i nameštenika, o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru i vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu na dve godine se zabranjuje zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru, odnosno zabrana će važiti do 31. decembra 2015. godine.

Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, predviđaju njihovo povećanje po dva puta godišnje od aprila 2014. godine do oktobra 2016. godine.

Niža stopa PDV, koja se uglavnom odnosi na osnovne životne namirnice i usluge, od 1. januara 2014. godine umesto dosadašnjih osam odsto biće 10%, a računari i IT oprema oporezivaće se po stopi od 20%, predviđaju izmene Zakona o PDV koje je usvojila Skupština Srbije.

Usvojenim izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, koji počinje da se primenjuje od 1. januara 2014. godine i odnosi se na pravo korišćenja poreskih podsticaja kod novih investicija, znatno su pooštreni uslovi za poreske podsticaje za pravna lica.

Posalnici Skupštine Srbije usvojili su i izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje predviđaju da se pojedinačne poreske prijave za poreze po odbitku podnose od 1. januara 2014. godine. Svi poreski obveznici će tako do 1. januara iduće godine umesto 11 poreskih prijava podnosti samo jednu, koja će se predavati elektronski, upotrebom kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su i Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru koji predviđa da se od 1. januara iduće godine smanje plate u javnom sektoru koje su u neto iznosu veće od 60.000 dinara. Zakon predviđa da će se razlika zarade koja prelazi 60. 000 dinara oporezovati sa 20%, dok će za razliku zarade preko 100.000 dinara porez biti 25%.

Usvojenim izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, akontacija obeštećenja po odredbama ovog zakona utvrđivaće se i isplaćivati počev od 1. januara 2015. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.